„Legionari“ se pripremaju za takmičenje u Lego robotici

Iako je raspust u toku, neki učenici i nastavnici vreme već uveliko provode u školi.

To čini ekipa OŠ „Đura Jakšić“ „Legionari“, koja se priprema za takmičenje u legorobotici, na kojem će učestvovati drugu godinu za redom. Pripreme za turnir „Prva Lego liga“ traje već nekoliko meseci, budući da je on veoma kompleksan.

-Ima nekoliko segmenata. Osim programiranja i konstruisanja robota. Zadatak je da urade i istraživački projekat na zadatu temu. Sve to treba da rade zajedno, učenici su različitog uzrasta od petog do osmog razreda, tako da moraju da pronađu zajednički jezik i da sarađuju u različitim oblastima, kaže nastavnica engleskog jezika Dobrislava Ružić, koja je vođa tima „Legionari“.

Robot koji radi prema programu mladih istraživača zove se „Pegaz“.

-Naš robot se sastoji od Lego kocki, koje svaki tim dobija u setovima. Sastoji se od dva glavna motora i jednog srednjeg. Člavni motori pokreću dva točka, dok srednji dizalicu. Na robotu se nalaze i tri senzora za određivanje ugla i dva za praćenje crne linije. Oni su povezani na glavni računar, na kojem se ubacuju misije programirane sa robota. Svaki tim treba da izabere misiju koju mora da izvrši za dva i po minuta, objašnjava član tima „Legionari“ Jovan Erdeg.

Imena robota i tima istorijski je utemeljeno, jer su Rimljani konstruisali prvi vodovod.Zadatak „Legionara“ bio je da urade i istraživački projekat. Tema je bila voda, a na način će ona biti obrađena stvar je izbora tima. Oni su ovaj zadatak povezali sa jednim od gorućih kikindskih problema.

-Mi smo izabrali da radimo filtriranje vode. Sarađivali smo sa ljudima iz Zavoda za javno zdravlje, koji su nam rekli zbog čega je naša voda toliko prljava. Vodu je teško očistiti da bude potpuno zdrava za piće. U školi smo napravili akvarijum i instalirali filter za prečišćavanje vode. On se sastoji od kamena, bio sunđera i zolita, ističe Milica Savković iz tima „Legionari“.

Prema analizama Zavoda za javno zdravlje, učenici su uspeli da smanje boju, mutnoću i količinu amonijaka i gvožđa. Ekipa je spremna za turnir i veoma mu se raduje. OŠ „Đura Jakšić“ ima podršku „Lego fondacije“, od koje je prošle godine dobila Lego robota. Nadaju se da će 20. januara uspeti da nadmaše prošlogodišnje sedmo mesto u ukupnom plasmanu.