Lastina gnezda kod Lasla

Na trideset kilometara od Kikinde, na prostoru susedne opštine Čoka, u selu Padej nalazi se privatni mini ZOO vrt, čiji je vlasnik Laslo Ševenjhazi proglašen za rekordera u Srbiji po broju lasta, koje se gnezde na njegovom salašu.

Priča, na dvedesetak minuta od Kikinde, u selu koje broji jedva 1500 stanovnika, zainteresovala je celu Srbiju. Radi se o Laslu Ševenjhaziju, koji je pre dvadesetak godina kupio salaš i počeo sa prikupljanjem egzotičnih vrsta životinja. Iz godine u godinu popunjavao je broj, koji sada objedinjen, čini mali ZOO vrt.

O toj temi je TV Rubin već pre par godina upoznala svoje gledaoce, ali ono što je sada informacija to je zvanična titula, koji je Ševenjhazi nedavno poneo, kao Domaćin, kojeg laste najviše vole. Naime, u njegovom domaćinstvu gnezdo je svilo čak 43 para seoskih lasta, pa je vredni domaćin pored laskave titule, koju je dobio od Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, osvojio i  nagradu od 1.000 kilograma kukuruza.

-Uzeo sam salaš, pre nekih 18  godina. Tada nije bila kuća, samo prostranstvo. Sada imam i štale i obore. Prilagodio sam prostor uzgoju više vrsta životinja. To je moj hobi, moja velika ljubav prema životinjama. Imam više vrsta divljih životinja, jelen lopatar, više vrste konja, labudove, paunove, podolska goveda, lame, rakune, kengure i druge. U štalama su se nastanile i laste.  Sad sam dobio nagradu, 1000 kilograma kukuruza, što je prava pomoć, kada je hrana za životinje u pitanju.

 

Laslo se do pre dvadesetak godina bavio  otkupom svinja. Nakon toga držao je oko dvesta krava muzara, da bi, u poslednje vreme zbog niske otkupne cene mleka, taj broj smanjio na pedeset grla. Pored toga, drži i dvesta ovaca.

Kada su egzotične vrste u pitanju, pojedini primerci su gotovo izložbeni. Kako je rekao, boravak na salašu ima isceliteljsku moć, što je i sam iskusio, te skoro po ceo dan boravi na otvorenom, radeći oko životinja. Velike pomoći nema ni od opštine, ni od sela, sve je samo njegova velika ljubav i ambicija, a ulazak na imanje je do sada bio besplatan za sve.