Kuvas Gadžo svetski šampion

Pas Gadžo rase kuvas, vlasnika Ištvana Aproa iz Kanjiže osvojio je šampionsku titulu i zlatnu medalju na velikoj Svetskoj izložbi pasa u nemačkog gradu Lajpcig. Na izložbi je učestvovalo 31.000 pasa iz 70 zemalja. Gadžo koji je u konkurenciji 62 psa rase kuvas dobio najbolje ocene i ostavio najbolji utisak na sudije odrastao je na salašu koji se nalazi na pašnjacima Jaraš.

-Gadžu sam kupio kada je imao osam nedelja. Hranio sam ga, dresirao, odgajao i to se isplatilo jer je uspeo da osvoji titulu svetskog pravaka. Put do izložbe u Lajpcigu bio je težak jer se, na neki način, sve urotilo protiv mene da ne stignemo na vreme. Uspeli smo u zadnjim sekundama da budemo u ringu i sve je dobro ispalo s obzirom na to da smo bukavlno posle dvadesetčetvoročasovnog puta pravo iz automobila išli na ocenjivanj – rekao je Ištvan Apro.
Za svog ljubimca naš sagovornik kaže da je vaspitan i da ima dobar karakter.Kuvas je jedna od najstarijih pastirskih vrsta pasa. Svetski prvak Gadžo dostigao je visinu od 75 centimetara i težinu od 40 kilograma, a ovi psi mogu da dožive starost od 10 do 12 godina.


Inače, Apro je ceo radni vek proveo u južnom delu Nemačke Bavarskoj i od kada je postao penzioner sve više vremena provodi na salašu kod Kanjiže koji je kupio pre 20 godina. Tu ima konje, pse, guske, zečeve.
-Uživam u životu na salašu. Razgovaram sa svojim gusakama, kada ih pozovem one dođu, čupaju mi brkove i kosu. To je za mene uživanje.

Prvog kuvasa naš sagovornik imao je pre više od četiri decenije kada je radio u Nemačkoj, a sa svojim ljubimcima osvojio je vredna priznanja. Na salašu ima i šarplanince, ali prva ljubav su mu kuvasi pasmina stara više od hiljadu godina.