Kupus u svim varijantama, eliksir za staro i mlado

Kupus poboljšava probavu, preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Kupus sadrži i hlorofil, koji je biljni hemoglobin. Sve ovo dobro znaju sugrađani, koji koriste lepe novembarske dane za kupovinu ovog zdravog povrća, na kikikindskoj zelenoj pijaci.

Novembar u svom devetom koraku nastavlja trend zbunjivanja svega i svih redom, pa se opšta pometnja oseća i u prirodi ali i u društvu. Elem, na kikindskom zelenjaku baš tu rapsodiju proleća u sred jeseni najjasnije i zapažamo.

Kada se na jednoj tezgi nađu i plodovi aprila, ali i decembra e onda se,  obavezno pogleda u kalendar pre kupovine recimo glavice mlade salate, za koju su trgovci danas tražili 40 dinara kao i za mladi luk, dok je keleraba cenjena 70 dinara.

 

Kada se ustanovi realno stanje, onda se toleriše i zbrka u cegeru koja će ove nedelje prouzrokovati malo drugačiji meni na stolu, pa je neko kući odneo papriku po ceni od 100 do 130 dinara, ili tikvice za 50 dinara.

 

Krastavci su još uvek jedna od popularnijih salata i za njih se danas po kilogramu tražilo 80 dinara, za paradajz 90, za ljutu papriku 30 dinara komad. Celer je stajao  80 dinara,  krompir 50, na džak 40, dok za crni luk cena je bila 30 na veliko i 50 na malo, sve u zavisnosti od doba dana kada se ide u pazar, ali i od kvaliteta, kao i od trgovca koji robu nudi. Pasulja je bilo na više tezgi, a trgovci su za kilogram tražili od 260 do 300 dinara. Šargarepa je stajala 60 dok je cena zeleni dostigla 200 dinara po kilogramu. Ipak za danas izdvajamo povrtarsku biljku zdravlja. Naime radi se o kupusu, koji je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, a zbog male kalorijske vrednosti preporučuje se osobama koje imaju problem sa kilogramima.

Ovo povrće ima antioksidansno i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje u slučaju brojnih bolesti i tegoba od artritisa, preko srčanih bolesti do bronhitisa, malokrvnosti, mamurluka, osteoporoze, plućnih bolesti i regulisanja varenja.

Žene koje tri puta nedeljno na meniju imaju salatu od kupusa za 70 odsto smanjuju rizik od dobijanja raka dojke u odnosu na one koje ovu povrtarsku kulturu ili ne jedu, ili je koriste u malim količinama. Ove godine je dobra ponuda, kupusa, kako rezanog za koji trgovci traže 35 dinara, do onog u komadu po ceni od 25 dinara kilogram, a zadovoljni i prodavci ali i kupci, koji najčešće kupuju kupus za kišeljenje.

Kiselog kupusa je takođe bilo, a cena mu je od prošle godine skočila i sada iznosi 150 dinara i za prokole ali i za rezani  kupus. Od voća, na tezgama su u ponudi bile jabuke po ceni od 25 do 75 dinara, grožđe do 130 dinara, kao i kruške, dgunje ili dunje 80 dinara, smokve 200 dinara kilogram, ludaja komad 60, rendana 120 dinara. Badem, lešnik i orah danas su prodavani po ceni od 900 do 1100. Cveća je bilo, u buketima po ceni od 50 dinara.

Osim higijenskih metli po ceni od 400 dinara, danas su u prodaji bila i jaja po ceni od 10 do 11 dinara, dok su za zgužvana jaja trgovci danas tražili 12 dinara za komad.