Kupljene protivgradne rakete

Sezona protivgradne zaštite je počela, a zahvaljujući lokalnoj samoupravi spremno je dočekana sa dovoljnim brojem raketa koje mogu umanjiti veću štetu na usevima.U suzbijanju grada, rakete su uspešne maksimalno 70 odsto.

-Raspisali smo javnu nabavku i kupili 70 protivgradnih raketa kratkog i dugog dometa. Kikinda je u pograničnom pojasu i sa pojedinih lansirnih stanica ne možemo da delujemo sa raketama dugog dometa – istakao Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

Za kupovinu raketa izdvojeno je 2,8 miliona dinara , a najpovoljniji ponuđač na javnoj nabavci bila je firma “Trajal korporacija”. Mesečnu naknadu dobijaju od RHMZ, ali ona je mala.

-Grad Kikindu pokrivaju dva radarska centra “Samoš” i “Bajša” tako da će rakete biti podjednako raspoređene u oba centra. Zakon o odbrani od grada lokalnim samoupravama daje mogućnost da finsijski pomaže strelce. Strelci u Kikindi od grada će dobijati osam hiljada dinara mesečno. Imamo 14 lansirnih stanica i 28 strelaca – rekao je Linjački.

Strelci su neophodni šest meseci godišnje koliko traje sezona protivgradne zaštite.

-Na svim stanicama redovno će se održavati zelene površine kako bi strelci imali nesmetan prilaz i rukovanje raketama – dodao je naš sagovornik.

U radarskim centrima tokom marta organizovana je obuka za strelce. Centri su dobili nov softver za praćanje vremenskih uslova koji će preciznije određivati vreme. Strelcima je podeljena i oprema za rad. Od prošle godine ostalo je tridesetak raketa koje nisu upotrebljene i sa 70 novih protivgradna zaštita dobro će funkcionisati.