Kulturni kuvari, Kulturnog centra Kikinde napravili ajvar, zlata vredan

Na šestoj manifestaciji „Izađi mi na teglu“ koja je četvrti put organizovana u našem gradu, apsolutni pobednici na osnovu mišljenja tročlanog žirija ovoga puta su Kulturni kuvari, ekipa Kulturnog centra. Najajajvar majstori će braniti boje kikindskog ajvara 12. oktobra u Beogradu, na završnom takmičenju, u konkurenciji 32 ekipe.

Kako su obećali, tako je i bilo! A obećali su da će ove godine oni biti na tronu za najlepši ljutkasto, slani paprika proizvod, u narodu zvan ajvar. Kulturni kuvari, ove godine su imali jak sastav mlađih i malo starijih članova, te su savršeno izbalansirali satojke i napravili najajvar za 2019. na Gradskom trgu, o kom će se pričati. A, pričaće se i o posebnom, tajnom sastojku, takozvanom „Gocine suze“, koji su pripremali čak tri godine.

I ovoga puta su o kvalitetu ajvara odlučivali članovi žirija, koji su ipak imali podosta zahtevnu ulogu, budući da su se sve ekipe poprilično potrudile da prevaziđu same sebe, rekao je i član GV i stalni član žirija, Miodrag Bulajić i dodao:

-Sama manifestacija je organizaciono i programski odlično koncipirana. Svake godine i mi imamo sve bolje uzorke ajvara, a takođe smo konstatovali da taj ajvar koji spreme ima poseban vizuelni identitet, boju i konzistenciju. Oni su, trudeći se da naprave što bolji ajvar, u tome i uspeli.

Manifestacija svake godine dobija na izvesnim novitetima. Osim Tegla bazara, kulturno zabavnog programa, komisija je i odlučivala o najlepše opremljenom štandu. Kao najbolji pokazali su se članovi ekipe „Ami radija“.

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine, organizovan je i bogat celodnevni program za posetioce, vredne nagrade za pobednike kao i edukativni dečiji program, koji je vodio frontmen nekada vrlo popularne grupe „Ruž“ Vuk Rosandić, koji je oduševljen Kikindom:

-Super ste domaćini. Iskreno ovo pričam. Trg je najlepši trg od svih 150 opština. Nismo uvek bili na trgu, ali od svih na kojima smo bili, ovaj trg je najlepši. Sve su ekipe trenutak proglašenja pobednika izneli s merom. U drugim gradovima dođe do niskih strasti, zakrve se neki, kako da kažem. Ovde su svi zajednički pljeskali pobednicima. Ovde i to moram da kažem, žiri je imao užasno težak zadatak,  najduže je  žirirao. Ako je uopšte to bitno da kažem, mislim da su oni ajvar probali 45 minuta! Vraćali se: vode, leba, ajvar-voda, leba, ajvar. U svakom slučaju, mnogo mi je drago zbog svega ovde i iskreno….ja se nadam da će vaš ajvar nešto veliko da uradi u Beogradu.

 

Drugo mesto na ovogodišnjoj maifestaciji pripalo je ekipi Udruženja žena  „Jedinstvo“, iz Ruskog Sela, dok je bronzu osvojio Babin ajvar, porodice Šibul.

Zlatni ajvar, koji bi mogao da ponese i ime „Gocine suze“probaće da nametne ukus Banata,  celoj Srbiji 12. oktobra, u Beogradu.