Kultura traži povoljan ambijent

U okviru posete Kikindi ministar kulture, Vladan Vukosavljević je obišao tri vrlo bitna lokaliteta, za kulturni pečat grada, koja će na osnovu konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture Republike Srbije, na kom  je Kikindi prošle godine pripalo 32 miliona dinara, biti rekonstruisana. Naime, 12 miliona dinara je izdvojeno za rekonstrukciju Narodne biblioteke „Jovan Popović“, koja je u veoma lošem stanju i u kojoj su radovi u toku, dok je 20 miliona namenjeno za završnu izgradnju Muzeja ”Terra” u manježu nekadašnje kasarne, koji se četiri godine pretvara u muzej.

Kikinda je u samom vrhu srpske kulture, te je ovakav potencijal, kao što su Narodna biblioteka i Muzej Terra, koji ima najveću zbirku terakote velikog formata u domenu savremene umetnosti na svetu, nemerljivi, ne samo u nacionalnim, već i u međunarodnim okvirima. Kako je rekao gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, podrška kikindskim programima od strane Ministarstva kulture, predstavlja odgovor na dobar kvaliet predloženih  projekata.

Poslednjih mesec dana, dodao je ministar Vukosavljević, posetili su mnoge važne i značajne kulturne centre od Lebana do Subotice i Kikinde, gde su zatekli polet i spremnost. Zadatak jedne generacije, tvrdi on  je  da kulturi, iz meseca u mesec, iz godine u godinu stvara  povoljniji ambijent, bilo da se radi o javnom  poslaniku ili pojedincu Na osnovu rezultata konkursa,“Gradovi u fokusu“ iz budžeta Republike Srbije osim Kikinde sufinansiraju se i delovi programa Zrenjanina, Kragujevca, Užica i Šapca, kao i Novog Bečeja, koji je ove godine poneo titulu „Grad u fokusu“. Ovim gradovima dodeljeno je više od 152 miliona dinara.