Kukuruz najteže podneo ovogodišnju sušu

Ervin Čikoš, diplomirani agronom iz Ruskog Sela obrađuje 70 hektara zemlje. Uzgaja tradicionalne ratarske kulture: suncokret, kukuruz, pšenicu, a deo površina je i pod sojom. Na njivama na kojima je posejao kukuruz u toku je berba, pa dobar deo dana provodi u kombajnu.
-U toku je berba kukuruza. Usput radimo i pripremu zemljišta za setvu pšenice, tako da koristimo svaki lep dan da završimo sa polovima. Prinos kukuruza je šarenolik. Zavisi od parcele do parcele, tačnije od toga koliko je kiše palo na kom lokalitetu, kao i od hibrida. Za sada smo zadvoljni jer je dosadašnji prinos šest tona po hektaru – istakao je Ervin Čikoš, poljoprivrednik.


Ocenjujući godinu naš sagovornik je istakao:
-S obziorm na to da nije bilo kiše tokom leta, vreme je najviše pogodovalo suncokretu i prinosi su bili odlični. Za ostale kulture izuzev pšenice koja je pretpela najmanje štete od suše, vreme nije išlo na ruku tako da ni rod nije zadovoljavajuć.
A evo kakav je setveni plan za narednu godinu.
-Pšenicu ćemo posejati na većim površinama nego ove godine. Za ostale kulture još uvek ne znamo koliko će biti zastupljene – saznajemo od našeg sagovornika.


Kukuruz je nazastupljenija ratarska kultura u kikindskom ataru. Zasejan je na 25.000 hektara. Berba je ove godine počela skoro tri nedelje ranije u odnosu na prošlu godinu, a prinosi su usled suše prepolovljeni ili ih uopšte nema tako da će najveći deo kukuruza završiti kao silaža.