Kristini Labadi nagrađena za priču o međugeneracijskoj solidarnosti

Tema „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“ bila je posebno inspirativna za Kristinu Labadi, učenicu osmog razreda OŠ „Jovan Popović“. Fokus u radu stavljen je na autentičan rečnik mladih ljudi, što je sigurno bio jedan od razloga zbog kojeg je Kristina nagrađena na literarnom konkursu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, istakla je nastavnica srpskog jezika i književnosti Božana Grbić.

Kristina se po mnogo čemu izdvaja od većine svojih vršnjaka, što su pokazali i njen literarni rad i sam način poimanja međugeneracijskih odnosa.

U sastavu sam koristila „teške“ reči i htela sam da svaka rečenica ima pouku. Iz cele priče možemo izvući nešto što će nas podsetiti da se obratimo starijim ljudima, da im posvetimo pažnju. Većina moje generacije prestala je da izlazi sa roditeljima do grada. Kada sam bila manja, non-stop sam se šetala sa mamom i tatom, a sad je to neka vrsta sramote. Htela sam da pokažem da i starijim ljudima treba pažnja, jer su oni nama pružili više nego što mi njima možemo da vratimo.

Kratka priča naše sagovornice vodi čitaoca do staračkog doma. Ona se obraća mladom čoveku, naizgled na grub, ali pre svega opominjujući način. Na delikatan način opisuje put do ustanove, koju niko ne prepoznaje, a koja je puna različitih ličnih istorija.

Kroz konstantno razmišljanje o životu i društvenim odnosima, kao i kroz stvaralaštvo, formira se i mišljenje mlade osobe. Stoga ne čudi činjenica da se naša sagovornica bavi i komponovanjem i pisanjem pesama, a talentovana je i za likovnu umetnost. Nema sumnje da ćemo i u budućnosti čuti još pozitivnih vesti o Kristini Labadi.