Kristina i Miodrag Čipčić raketni modelari svetskog ranga

Kristina i Miodrag Čipčić raketni modelari svetskog ranga

Dvadesetrogodišnji Miodrag i šesnaestogodišnja Kristina Čipčić raketnim modelarstvom bave se od malih nogu, a ljubav prema ovom sportu preneli su im otac i stric. Brat i sestra članovi su reprezentacije Srbije i među većim uspesima koje su postigli ove godine je drugo mesto na Svetskom prvenstvu čiji je domaćin bila Poljska.

-Pored mene i Kristine u reprezentaciji su i naši prijatelji iz Beograda i Sremske Mitrovice. Takmičenje je bilo zahtevno. Prisustvovalo je oko 200 takmičara i 20 reprezentacija. Drugo mesto osvojili smo u klasi S5 odnosno maketi za postizanje visine – istakao je Miodrag Čipčić.

 

Nedavno su se vratili i sa Svetskog kupa u Bugarskoj na kom je Kristina uspela da osvoji prvo i dva druga mesta. Ona je jedna od retkih devojka koja je odlučila se da se bavi modelarstvom:

-Još kao mala volela sam da gledam kako se prave rakete, a posle sam i sama poželela da učestvujem u tome.

Modeli raketa izrađuju su ručno, kao i stabilizatori, glave, sistemi za bezbedno spuštanje na zemlju.Pojedine rakete izrađuju se i šest meseci . Toliko je trebalo našim sagovornicima da izrade raketu Saturn koja je sletela na mesec.

-Raketno modelarstvo je tehnički zahtevan sport. Modelari odnosno takmičari proizvode modele koji moraju da odgovaraju zakonima aerodinamike i fizike. Moraju da odlete u vazduh, otvore se i da se bezbedno spuste na zemlju – objašnjava Miodrag.

Čipčići prave male avione, avione na radio upravljanje, makete raketa, rakete za trajanje dužine leta, raketoplane i drugo.

-Najznačajnija priznanja koja imam su dva zlatna orla, bio sam evropski i svetski šampion – saznajemo od Miodraga.

-Pre dve godine bila treća na svetskom prvenstvu i to mi je najveći uspeh. Želja mi je da osvojim zlatnog orla – saznajemo od Kristine.

Zlatni orao je najprestižnija nagrada u vazduhoplovnom sportu i jednom godišnje dodeljuje ga Vazduhoplovni savez Srbije. Na svetskoj rang listi raketnih modelara od 600 takmičara Kristina je na drugoj, a Miodrag na trećoj poziciji.