Kreiraj život

U okviru kampanje “Kreiraj život” Razvojne agencije Srbije u Kikindi je predstavljeno osam programa finansijske pomoći. Pomoć je prvenstveno namenjena preduzetnicima i vlasnicima mikro, malih i srednjih privrednih društava kao i svim ostalim zainteresovanim građanima. Skup su organizovali Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj ‘’Banat’’ iz Zrenjanina, Grad Kikinda i RPK Severnobanatskog upravnog okruga.

-Obezbeđena su bespovratna sredstva i to do 70 odsto za početnike, do 50 procenata za one koji već imaju sopstveni biznis, a za organizacije i institucije bespovratno je 60 odsto – istakao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Programi se odnose na: početnike u poslovanju, unapređenje konkurentnosti, unapređenje ekonomskog razvoja, inovacije, nastup na stranim tržištima i promocija izvoza, program mentoringa i program za podršku privrednicima koji otvaraju nova radna mesta, a koji se sprovodi po Uredbi o privlačenju investicija Vlade Srbije.

-Za programe podrške može se konkurisati do 4. maja. Bespovratna podrška početnicima iznosi do milion dinara, a izuzeti su trgovina i uslužna delatnost – rekao je Radomir Topalov iz RCR “Banat”.

Zainteresovanost za ove programe postoji u većim gradovim u Banatu, a cilj je da se podstaknu i oni koji žive u manjim mestima.

-Postoji velika zainteresovanost, ali postoje i problemi kod privrednika koji bi aplicirali za sredstva , ali su u blokadi ili ne mogu da sakupe svu dokumentaciju – kazao je Tibor Horvat, predsednik RPK Severnobanatskog upravog okruga.

Program mentoringa biće podržan sa 20 miliona, dok je za ostale namenjeno 435 miliona dinara.