Korona virus negativno će uticati na poslovanje privrede

Kompanije „Tisa Automotiv“ i „Zoppas“ u Kikindi obustavile su rad, fabrika „Toza Marković“ radi sa polovinom kapaciteta, a na takvu proizvodnju preći će i „Le Belier“. Ovakav način rada, ustanovljen zbog korona virusa, imaće negativan uticaj na poslovanje firmi koje ne mogu da obezbede da se proizvodnja odvija u skladu sa merama koje je propisala Vlada, kaže Ilija Drljić,predsednik Saveza samostalnih sindikata za grad Kikindu i opštine Novi Kneževac, Čoka i Nova Crnja.

Drljić se nada da će ovakva situacija trajati relativno kratko kako grad ne bi pretpeo veliku štetu. On očekuje da fabrike normalno počnu da rade i pre završetka vanrednog stanja.

Najvažnije je ispoštovati mere koje je propisala Vlada Srbije što će stvoriti uslove za bezbedan rad. Mnoge firme već se pridržavaju preporuka o dezinfekciji radnih prostora, međutim ono što je najveći problem je nedostatak zaštitnih maski i rukavica.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se pripremam veliki i ozbiljan paket mera za privrednike.Dodao je da će se sa privrednicima razgovrati i o korporativnim obveznicima i drugim načinima kako bi država mogla da im pomogne, kako bi se sačuvao privatni sektor. Vučić kaže da što se tiče mera, postoje dva pristupa po pitanju plata i poreza i da će pokušati da se nađe najbolje rešenje i za državu i poslodavce.