Korak po korak do zdravlja: Kikinđani šetnjom kroz Blandaš obeležili Dan fizičke aktivnosti

Oko 200 Kikinđana juče je prošetalo Velikim parkom i tako obeležilo Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Tako smo u jedinom spomeniku prirode mogli da vidimo mlade ljude, trudnice, majke sa bebama, penzionere i porodice, koji su odlučili da se priključe akciji Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta i Kulturnog centra.

Nakon laganog zagrevanja, neko u sportskom izdanju, neko u štiklama, ali svi sa istim ciljem i istom motivacijom, krenuli su u šetnju Velikim parkom:

-Volimo rekreaciju, prirodu, zdrav život, društvo i pozitivnu energiju. Zato smo ovde, kaže naša sugrađanka, dok Kikinđanin koji se priključio šetnji dodaje:

 

-Šetam svakog dana i danas sam došao da podržim ovu akciju. Sve ovo radim zbog zdravlja.

Fizička aktivnost jedan je od glavnih vidova prevencije različitih oboljenja, a doprinosi i dobrom psihičkom stanju i očuvanju intelektualnih funkcija:

-Stara kineska poslovica kaže da čovek ima dva lekara: levu i desnu nogu. Shodno tome i obeležavamo Međunarodni dan fizičke aktivnosti kroz program koji se zove „Kretanjem do zdravlja“. Želimo da naše sugrađane animiramo i podignemo svest o važnosti fizičke aktivnosti. Ona jača zdravstveni potencijal pojedinca, uz pravilnu ishranu, upotrebu vode, sunčevu svetlost, odmor, svež vazduh i pozitivne životne stavove, ističe dr Branislav Hačko iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

 

Popodnevnoj akciji u Velikom parku prethodila je jutarnja šetnja, u kojoj su učestvovali učenici prvih i drugih razreda OŠ „Feješ Klara“:

-Prvo im je dr Hačko održao kratko predavanje na temu zdravlja, zdravih stilova života i šta je fizička aktivnost. Oni su postavljali pitanja i bili su veoma interesantni i slatki. Posle toga smo prošetali parkom i dobili su vodu. Mogli su da čuju i kako treba da se hrane, šta da jedu i bili su oduševljeni novim saznanjima, kaže Olivera Vučković Popov iz Doma zdravlja Kikinda.

Voda je deljena i učesnicima akcije. Nakon jednog kruga, većina se odlučila da iskoristi lepo vreme i prošeta još malo kroz Blandaš. Organizatori su zadovoljni odzivom građana, a prema njihovoj evidenciji, u akciji je učestvovalo više od 200 sugrađana. Planira se da šetnja na Međunarodni dan fizičke aktivnosti postane tradicija u našem gradu.