Konstituisan novi saziv Narodne skupštine, u poslaničkoj klupi Kikinđanin Milenko Jovanov, potpredsednik SNS

U Skupštini Srbije potvrđeni su mandati novih narodnih poslanika koji su položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta. Iz Kikinde, u poslaničkoj klupi novog saziva je Milenko Jovanov, potpredsednik Srpske napredne stranke.  Jovanov je u protekle četiri godine bio poslanik u skupštini AP Vojvodini, takođe i šef poslaničke grupe naprednjaka. Na listi za republičke izbore “Aleksandar Vučić- za našu decu” bio je na 22 mestu.  Jovanov je jedini narodni poslanik iz našeg grada u Narodnoj skupštini, a za očekivati je da, nakon formiranja Vlade i podnošenja ostavki na poslaničke mandate, u republički parlament uđe i Bosiljka Srdić, takođe iz redova SNS, aktuelna zamenica gradonačelnika Kikinde. Srdićeva je na 194. mestu poslaničke liste “Aleksandar Vučić- za našu decu”.

Verifikaciona komisija je utvrdila da mandati svih 250 poslanika treba da budu potvrđeni. Poslanici Skupštine su nakon verifikacije mandata položili zakletvu, čime je završen današnji rad. Na dnevnom redu sednice je i izbor novog skupštinskog rukovodstva, predsednika, potpredsednika, imenovanje sekretara i izbor radnih tela, a o tome će poslanici raspravljati narednih dana. Sednica je održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, poslanicima, predstavnicima medija i zaposlenima u Skupštini na ulazu u zgradu merena je temperatura, svi su dobili maske i rukavice, a u samoj sali poslanici su fizički razdvojeni pregradama od pleksiglasa. Na izborima koji su održani 21. juna, najviše mandata – 188 osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, Srpski patriotski savez 11 poslanika, a manjinske partije Savez vojvođanskih Mađara devet, Stranka pravde i pomirenja četiri i Stranka demokratske akcije Sandžaka tri mandata.