Konkursi za poljoprivrednike vredni 20 miliona dinara

Grad Kikinda ove godine opredelio je 20 miliona dinara za mere koje će doprineti razvoju poljoprivredne proizvodnje. Konkursi za dodelu sredstava su raspisani, a poljoprivredni proizvođači mogu da se prijave za jednu od 13 mera.

2018-06-04-13h51m51s225.png”>

-Najvažnija i najnovija je mera koja se odnosi na beskamatne kredite , a novac se može potrošiti za investicije koje poljoprivrednici procene kao najvažnije. Za partnera je izabrana OTP banka, Filijala u Kikindi i proizvođači mogu da se prijave za kredite od 100.000 do 500.000 dinara – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Za ovaj konkurs u gradskom budžetu namenjeno je 2,5 miliona dinara. Sufinansiranje osiguranje useva od oluje i grada je sledeća mera koja je podjednako važna jer vremenske nepogode svake godine nanesu veliku štetu, a u 2017. godini usevi su stradali na oko 2.000 hektara.

-Proizvođači mogu da osiguraju usev koji hoće. Takođe mi nismo ti koji će dbrati osiguravajuću kuću. Uz podršku Ministarstva od 40 i Grada Kikinde od 30 odsto poljoprivrednici treba da obezbede 30 procenata ukupnog novca potrebnog za osiguranje – dodao je Kabok.

Za navodnjvanje je predviđen novac za bušenje bunara i kupovinu sistema kap po kap. Povraćaj je 80 procenata vrednosti ukupne investicije, a po poljoprivrednom gazdinstvu najviše se može ostvariti do 30.000 dinara.

Predviđena je i pomoć za mlade pčelare za nabavku košnica u vrednosti do 30.000 dinara po jednom korisniku.

Stočari će i ove godine moći da računaju na pomoć prilikom uginuća životinja, a povraćaj sredstava je 90 odsto. Za ovu meru već je počela isplata, a sve dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći u Uslužnom centru.Stočarima je namenjena i pomoć za besplatno osemenjavanje krava, a udruženja koja se bave stočarstvom moći će da konkurišu za kupovinu zajedničke opreme. Planirana je i novačana podrška udruženjima građana koji se bave promocijom gastronomije.

Konkursi traju do utroška sredstava, a procedura je jednostavana.