Konkurs za upis u Vojne škole otvoren do 15.marta

Ministarstvo odbrane Republike Srbije raspisalo je konkurs za prijem kadeta za buduće studente Vojne akademije, Medicinskog fakulteta i za učenike Vojne gimnazije. Tim povodom zainteresovani školaši, kao i njihovi roditelji i nastavnici imali su mogućnost da prisustvuju prezentaciji, koju je u Narodnom pozorištu organizovalo Ministarstvo odbrane. Da bi upisali neku od Vojnih škola, naveo je major Darko Rondović, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola su kroz predavanje upoznati  sa  pravima  i obavezama, kao i sa  posebnim uslovima, koje moraju da ispune, kako bi upisali Vojnu gimnaziju ili akademiju.

-Da bi neko postao kadet Vojne akademije ili gimnazije, mora da ispuni opšte i  posebne uslove, kao što su da je državljanin Republike Srbije, da je zdravstveno sposoban, da je završio četvrti razred srednje škole, ili da je sada četvrti razred, a ukoliko upisuje Vojnu gimnaziju, da je učenik osmog razreda osnovne škole. Što se tiče Kikinde, tradicionalno  je dobar odziv  za Vojne škole, kada je upis u pitanju, nadamo se da će se to i nastaviti. Ovo nije promocija, mi imamo  oko pet kandidata u gotovo svim gradovima. Došli smo da upoznamo kandidate sa svim onim šta im Vojne škole nude, a jedna od  informacija je ta,  da  svi kadeti  nakon završetka akademije imaju posao u  Ministarstvu odbrane.

 

Kadeti su u obavezi da nakon četiri godine školovanja na vojnoj Akademiji rade osam godina pri vojsci

-Naši kadeti su u obavezi da nakon četiri godine i završene Vojne akademije rade osam godina u vojsci, da bi ispunili te obaveze koje je stekao tokom školovanja na Vojnoj akademiji. Moram da kažem da školovanje nije ni malo jeftino. Ne tražimo mnogo  od naših kadeta, bitno je da redovno uče i da  redovno ispunjavaju ispitne obaveze..

U svim osnovnim školama, u osmim razredima realizuje se redovan program profesionalne orijentacije koji podrazumeva upoznavanje učenika sa planom programa srednjih škola. Kako objašnjava psiholog u OŠ “Žarko Zrenjanin” Snežana Mirić Dejanović, posebno je interesantno predstavljanje Vojnih škola.

 

 

Motivacija za upis u Vojnu školu je lične prirode, premda, ukoliko učenik ima 14 godina i odluči se da pođe strojevim korakom, onda je u pitanju jaka volja a možda i nasledni gen kao što je slučaj kod Aleksandra Selimovića.

 

Anđela Mitrić iz Titela je nakon završene srednje medicinske škola upisala Vojnu akademiju, smer Vojni geodetski inženjering. Do sada je došla do čina vodnik i kako kaže, ispunila je svoj lični san, upisavši Vojnu akademiju. Vojna akademija je akreditovana školska ustanova, što znači da je diploma nakon završetka fakulteta važeća bilo gde u svetu. Primera radi, kako je u svom izlaganju dodao Rondović, ukoliko kadet završi studijski program u elektronskom inženjerstvu dobija zvanje diplomirani inženjer elektrotehnike računarstva.