Koncert za gitaru upriličen u Narodnom muzeju

Svečana sala Narodnog muzeja okupila je ljubitelje akustične gitare. Melodije renesanse, baroka, klasike, impresionizma i muzike 20. veka izvodio je gitaristi i profesor gitare Žolt Varga. Budući da je izvođač i rođeni Kikinđanin, zanimalo nas je kakav je osećaj ponovo nastupiti pred domaćom publikom.

-Za mene je izuzetno zadovoljstvo da nakon četvrt veka ponovo budem u Kikindi, gde sam rođen i gde sam pohađao osnovnu i srednju školu. Koncert sam željno iščekivao kao i gosti. Pored pomenutih melodija, biće tu i mađarske narodne muzike, kao i pesama sa područja Španije.

Koncert za gitaru upriličila je Osnovna muzička škola „Slobodan Malbaški“. Direktorica ove obrazovne ustanove Margita Detari podsetila je da je Varga zaslužan za otvaranje odseka za gitaru u kikindskoj muzičkoj školi i dodala:

-Ovaj koncert će umnogome doprineti unapređenju kulture, pogotovo u segmentima promocije ozbiljne muzike i širenja prekogranične saradnje, kao i promocije naših uspešnih sugrađana koji se trenutno nalaze svuta po svetu.

Koncertu, čiju je organizaciju podržala i lokalna samouprava, prisustvovala je i predsednica Skupštine Grada Kikinde Stanislava Hrnjak. Ona je naglasila da je važno podsticati saradnju kikindskih i regionalnih obrazovnih ustanova:

-Uzimajući u obzir da je gospodin Žolt Varga Kikinđanin poreklom, a da živi i radi u Mađarskoj i da je 1991. godine inicirao osnivanje sekciju akustične gitare u muzičkoj školi, koja je po broju učenika, ovaj koncert ne predstavlja samo doprinos obrazovanju i umetnosti nego je to lepa priča, koja pokazuje da smo multikulturalna sredina, da poštujemo različitost, kao i umetnost i kulturu, kako svog, tako i naroda živi sa nama. Po meni, to je veoma važno, jer smo mi ti koji treba da se založimo da generacije koje stasavaju nauče ono što treba da dalje uče svoju decu.

Pored Žolta Varge, na koncertu je nastupila i sopran Diana Kiš, koja je izvela arijete iz doba klasike i tako Kikiđane odvela u neku lepšu epohu.