Komšijska “Traktorijada”

Veliki broj   posetilaca uživalo u Trešnjevcu kod Kanjiže, na 10. jubilarnoj „Traktorijadi“ na kojoj  je svoje traktorske mogućnosti okušalo više od 200 traktorista. 

Traktorijada, kao manifestacija predstavlja test potrošnje i učinka velikih traktora, većih od 300 konjskih snaga. Reč je o traktorima različitih proizvođača, koji su demonstrirali, između ostalih i potrošnju goriva, kada su traktori u pitanju. Budući da gorivo nije mala stavka za jedno poljoprivredno gazdinstvo, takmičenje u potrošnji goriva, odnosno ekonomičnost traktora, bila kategorija koja je najviše zanimala posetioce. Učesnici takmičenja su većinom poljoprivrednici, premda ima i onih koji obavljaju poslove traktorisanja kao lični zanat, kojim izdržavaju porodice.

 

Na manifestacij se i ovoga puta okupila generacija mlađih traktorista, kako bi mogli na pravom mestu da razmene informacije o tehničkim mogućnostima novoproizvedenih traktora, ali su, možda još u većem broju, takmičenje pratili i oni koji su ostali verni starim tradicionalnim markama traktora, od kojih su pojedini modeli proizvedeni šezdesetih godina, prošlog veka.