Kolonija “Kerkez Dušan Džev”, u Banatskom Velikom Selu

 

Prva likovna kolonija, u BVS-u posvećena Kerkez Dušanu Dževu održana je na izletištu „Laguna“, koje se nalazi u centru sela. Koloniju su organizovali članovi Udruženja likovnih, književnih i muzičkih stvaralaca u osnivanju Banatsko Veliko Selo. Kako je naveo idejni tvorac i jedan od pokretača kolonije, Marko Đaković, imali su potrebu da se umetničkom kolonijom oduže mladom slikaru, koji je nekada radio i stvarao na ovim prostorima.

-Kulturni događaj kao i muzičko scenski program posvećen je čoveku, koji je ostavio neizbrisiv trag u svom radu  i stvaranju i to ne samo u ondašnjoj omladisnkoj organizaciji, već i šire. On je u svom kratkom životu postigao najveće uspehe baš u slikarstvu. Jedna od njegovih najboljih kreacija je i osnivanje prvog disko kluba u selu, a možda i u kikindskoj opštini

 

Jedan od učesnika kolonije je i poznati slikar rodom iz BVS, Marko Cvetićanin,  koji je svoj talenat pokazao i prikazao i u Nemačkoj gde najčešće boravi. Prema njegovom mišljenju vreme stvaranja slike zavisi od trenutne inspiracije, kao i načina i tehnike, kom se koristi slikar. Jedan dan za jedno umetničko delo, može potpuno da zadovolji kriterijum umetnika

 

BVS do sada nije organizovalo ovakvu koloniju, te je, kako je Cvetićanin rekao vrlo bitno da u selu kolonija postane tradicionalna.

 

Jedna od učesnica kolonije je i mlada akademska umetnica, Tanja Đaković, koja kaže da je do sada učestvovala u kolonijama, ali da je ova od posebnog značaja.

 

Kolonija je posvećana Dušanu Kerkezu Dževu, koji je ceo svoj život posvetio mladim osmišljavajući kulturni i zabavni život 60-ih i 70-ih godina prošloga veka. Imao je izuzetan talenat i bio je glavni oslonac u kreiranju dekoracije, svetlosnih efekata, lajt šoa, i enterijera prostora u kojima se omladina tih godina zabavljala. Za 35 godina života i rada u omladinskoj organizaciji zadužio je svoje prijatelje, koji mu se odužuju nakon 36 godina od njegove smrti, organizujući prvu likovnu koloniju.