Kolonija “Humani umetnici za Čigru” iznedrila 30 umetničkih dela

Druga likovna kolonija “Humani umetnici u Čigri” okupila je umetnike  iz Kikinde, Novih Kozaraca, Sombora, Mokrina i Beograda. Dvodnevno druženje u prirodnom okruženju dvorišta pozorišta “Lane” inspirisalo je umetnike da slikaju najlepše izmaštane motive.

Osećaj da će svojim slikama pomoći da članovi “Čigre” imaju bolje uslove za funkcionisanje, bio je razlog za okupljanje više od dvadeset umetnika na ovogodišnjoj koloniji. Umetnik iz Sombora Milorad Rađenović  prijatelj je “Čigre” i kako nam je rekao,  zadovoljstvo mu je da bude deo ovakve vrste okupljanja:

-Iz Sombora ali sam rođen u Kikindi i to preko puta Frikove drvare, u ulici koja je nosila ime Maršala Tita. Ima dve godine kako ovde dolazimo. Uglavnom se na takve kolonije i odazivamo, pogotovo što smo svesni da svojim radom pomažemo deci. Slike koje nastaju prodaju se i ja sam sretan, ako sam i mrvu doprineo da deca budu srećna.

Poznati kikindski likovni umetnik Zoran Kuzmanov, koji se pored Svetlane Rackov, Ljubice Takačev, Smiljane Šalgo odaziva kad god ga pozovu na koloniju, koja je  humanitarne prirode i ovoga puta je imao dobru inspiraciju, a rezultat su predivne slike, za koje su se već javili potencijalni kupci:

-Tu smo, među drugarima. Pozvali su nas i rado smo se odazvali. Volimo da se družimo međusobno i drago nam je ako možemo da pomognemo. Naš mali doprinos, a njima hvala na gostoprimstvu.

Dvorište koje dele članovi pozorišta “Lane” I “Čigra”  nosi epitet najlepšeg dvorišta u Kikindi i kao takvo bilo je dovoljno inspirativno da se za dva dana naslika više od trideset slika. Prošla godina je bila vrlo uspešna, kada je organizacija kolonije u pitanju, rekla je i predsednica Društva za MNRO “Čigra” Zagorka Novakov:

-Po drugi put organizujemo koloniju. I ovoga puta nas je podržala Lokalna samouprava, što nam mnogi znači. Okupili smo umetnike iz raznih mesta. Nadamo se da ćemo postati tradicionalna manifestacija. Planiramo da organizujemo prodaju slika tokom leta ili u septembru.

 

Umetnici, od kojih je veći broj i prošle godine učestvovao na koloniji smatraju da bi okupljanje trebalo da poprimi obeležje tradicije. Svoj rad su pokazali i najmlađi slikari od kojih su neki na koloniji otkrili svoj talenat, dok su  doprinos dali i sami članovi “Čigre”.

 

Na drugoj slikarskoj koloniji, na kojoj su stvarali umetnici nastalo je više od trideset umetničkih slika. Koloniju su organizovali članovi društva za pomoć MNRO “Čigra” uz podršku lokalne samouprave.