Kod crnih sorti grožđa prinos će biti umanjen

Vinogradari su tokom martovskih minusa pretpeli štetu u vinogradima koja je uočena tek kasnije. Naročito kobna bila je temepratura od minus 20 stepeni koja je doprinela izmrzavanju pojedinih sorti.

-Minusi su oštetli rodne pupljke, a to smo uočili tek kada je loza krenula. Uočeno je da su se na špalirnim vinogradima lastari smrzli. Čokotni vinogradi bolje su prošli jer je kod njih uočeno delimično izmrzavanje – istakao je Branislav Brojčin, predsednik UO Udruženja “Šasla”.

Najviše su stradale crne sorte grožđa merlo i frankovka, dok je kod belih sorti uočena manja šteta na šardoneu i rizlingu. Gubici, gde ih ima, su od 30 do 50 odsto po vinogradu.U vinogradima gde preovlađuju bele sorte biće više roda.

U porodici Živojina Budovalčeva iz Iđoša vinogradarstvo je tradicija koju je nastavio. Ima čokotni vinograd.

-Vinograd je star ima sigurno više od 120 godina od kada je podignut. Ima 1.080 čokota uz veliki broj starih sorti poput: crvene mašarke, smederevke, prokupca, vranca, pa čak i kadarke koja je izuzetno stara sorta – objasnio je Živojin Budovalčev, vinogradar.

Budovalčev dodaje da je imao sreće, tako da je u njegovom vinogradu izmrzavanje minimalno.

U Iđošu je oko 15 hektara površina pod vinogradima. Udruženje vinara i vinogradara “Šasla” konstantno radi na tome da promoviše ovu granu poljoprivrede i zainteresuje mlade da se bave proizvodnjom grožđa i vina.