Ko najviše radi tokom praznika, a ko najviše zaradi

Uobičajena slika koja najavljuje novogodišnje i božićne praznike su gužve, kako u trgovinama, tako i u fruzerskim i kozmetičkim salonima. Što su bliži, posla je više. Mesec dana unapred su bili već zakazani, a frizeri i šminkeri u tom periodu radili su najčešće i prekovremeno.

Najčešće obeležje praznika, pogotovo ako se radi o dočeku Nove godine kao i o Božićniom praznicima su gužve po radnjama, u salonima lepote i frizerskim salonima, gde je uz pojačani rad i zarada pojačana.

Zaposleni najčešće opravdano strahuju od tih dana, jer prema viđenom, nemaju vremeni ni za jednu kafu dnevno, a kamoli za neki lakši obrok. Radno vreme je od jutra pa sve dok se sve zahtevne mušterije ne izređaju, sa svojim prazničnim prohtevima.

Takođe, tri-četri dana pred praznike, kako tvrde trgovci, po megamarketima, koji su takođe preopterećeni poslom, potrošačka korpa je malo veća. Narod je nekako više raspoložen, nasmejan, pa i lakše plati, onda ne gleda cenu. Ipak, u poslednjem mesecu u godini, najviše posla rezervisano je za ugostitelje. Decembar ugostitelji očekuju tokom cele godine, jer najbolje proslave, što korporatvne, što novogodišnje budu baš u tom periodu, naravno tu je i 1. januar, a nakon toga i Srpska Nova godina.

 

O tome da poznate estradne zvezde na svojim koncertima najviše zarade, to je već odavno poznata informacija, recimo, prema pisanju medija, i neimenovanih izvora, Grad Beograd za koncerte ispred Narodne skupštine isplatio je ukupno oko 10 miliona dinara, odnosno 90.000 evra, a među najskupljim nastupima i ove godine je nastup poznate folk zvezde, Svetlane Ražnatović, koja je dočekala Novu godinu radno i za svoj rad, u hotelu “Majdan”, postala bogatija za čak 80.000 evra, Marija Šerifović je ove godine ugovorila tezgu u “Belekspo centru” za 45.000 evra.

 

Organizovane novogodišnje zabave su možda najunosnije za bendove, koji Novu godinu umesto za stolom, dočekuju sa instrumentima i mikrofonom, a kada u januaru podvuku crtu, za razliku od mnogih, muzičari su u plusu i to kako u novci, tako i po umoru.