Ko će nas predstavljati u lokalnom parlamentu?!

Budućim odbornicima u Skupštini grada uručena su uverenja o izboru za odbornike Skupštine grada Kikinde. Na konstitutivnoj sednici, mandati će biti verifikovani, a ukupno 39 odbornika imaće priliku da u narednom četvorogodišnjem sazivu predstavlja glas Kikinđana u lokalnom parlamentu.

Rok za zakazivanje sednice Skupštine grada na kojoj će mandati budućih odbornika biti verifikovani ističe u utorak 7.jula. Konstitutivnom skupštinom, za koju u ovom trenutku nemamo potvrdu kada bi mogla da bude održana a u nekim gradovima u Srbiji pominje se čak i sredina avgusta meseca, u svakom slučaju njom će u Kikindi predsedavati najstariji odbornik u novom sazivu a to je Milovan Blažić rođen 1949.godine sa izborne liste Srpske napredne stranke.

Mandati će biti potvrđeni svim odbornicima a njih je ukupno 39. Da se podsetimo, najveći broj odborničkih mesta pripalo je SNS-u, čak 28, četiri odbornika imaće SPS, po dva odbornika u novom sazivu osvojio je SVM i Grupa Građana „Naše Malo mesto“ i jednog predstavnika u lokalnom parlamentu imaće Vojvođanski Front, odnosno Liga socijaldemokrata Vojvodine, Metla ili DSS i lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Kikindu. Evo još nekih pojedinosti o budućim odbornicima:

Nastarijeg odbornika smo već pomenuli a najmađi takođe dolazi iz redova SNS i to je Dušan Popeskov, profesor sporta 1992. godište, odnosno 28.-godišnjak koji će po prvi put sesti u skupštinske klupe.

Inače, prosečna starost odbornika u predstojećem sazivu iznosi 47 godina.

Kada je polna zastupljenost u pitanju, na prvom mestu da spomenemo da ni jedna žena nije nosilac lokalne izborne liste a od 39 odbornika u skupštinskim klupama će glas naroda zastupati svega 12 pripadnica ženskog pola, ili 30,76 odsto, manje od trećine.

Na listi Aleksandra Vučića „Srbija pobeđuje“ nalaze se odbornici iz 8 sela kikindske opštine i po jednog predstavnika imaće svako selo, osim Banatskog Velikog Sela.

Kod Socijalista od četiri odbornika jedan dolazi sa sela a to je i predsednik gradskog odbora, nakovčanin Mladen Đuran. Na listi SVM-a nosilac liste Šandor Talpai je iz Ruskog Sela, a prvi na listi GG „Naše malo mesto“ Goran Dumitrov je takođe sa sela, iz Mokrina.

Dakle, od ukupno 39 odborničkih mandata 11 ih je pripalo stanovnicima seoskih mesnih zajednica.

Među odbornicima ima onih sa velikim odborničkim i političkim iskustvom a ima ih onih koji će po prvi put sesti u odborničke klupe.

Milovan Blažić zasigurno je odbornik sa najdužim stažem u skupštini Kikinde. Ovo će biti 6ti put da učestvuje u radu lokalnog pralamenta.

Svi nosioci izbornih lista već su viđeni kao odbornici u Kikindi. Pavle Markov, Vladimir Ilić, Šandor Talpai, Miroslav Grujić, Ladislav Tomić.

Davne 1996. godine Goran Dumitrov bio je odbornik dve godine, nakon čega je prešao u izvrnu vlast kao predstavnik Srpskog Pokreta Obnove.

Nosilac liste Aleksandar Šapić – Pobeda za Kikindu i jedini odbornik ove izborbe liste Aleksandar Aćimov je takođe već bio odbornik u sazivu 2008. – 2012. kao predstavnik DS i u tom sazivu bio je jedan od najmlađih odbornika.

Zaključak bi bio da sugrađani dobro znaju ko ih predstavlja u lokalnom parlamentu i od koga da očekuju da brane njihove interese u skupštini grada.