Književno veče sa Vladimirom Kopiclom

Vladimir Kopicl, pesnik, začetnik konceptualne umetnosti u Srbiji, posetio je Kikindu. Njegov bogat umetnički opus teško je smestiti u jedno književno veče. Ipak, on je kikindskoj publici kroz razgovor i čitanje poezije pokušao da objasni kako doživljava sebe.

On je nedavno dobio nagradu „Ramonda Serbica“, već treću nagradu za životno delo. O njoj, kao i o svemu, govori neskromno i duhovito.

-To je jedna od naših najlepših nagrada. Dobio sam ove koje nose imena nekih naših najvećih pisaca, nažalost, ne sve. Ovo je tako fina, floralna, koja ne obavezuje, da ne pomisle ljudi da će Vlada sad početi da piše kao Desanka Maksimović, jer je dobio njenu nagradu, nego ukazuje na neku vrstu izuzetnosti. U pitanju je biljka koja je jako retka, mediteranska, a nekim čudom u ekspresivnoj Sićevačkoj klisuri, pa je nagrada i dobila ime. Nju zovu i biljka Orfej, kao naš mitski predak, može da oživi, kao što je i Orfej oživljavao Euridiku. Pošto sam stariji gospodin, kao što se vidi, ta nagrada je meni dobro došla. Taman sam se plašio da će me čitaoci i kolege zaboraviti, kad eto, sad silom prilika moraju na mene da obraćaju pažnju.

Kopiclu nijedna umetnost nije strana i u svakoj uspeo da ostavi trag, najveći u poeziji. Njegovo ime najpre se čulo u svetu konceptualista, jer je izlagao na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, među kojima su i 7. Pariski bijenale, kao i reprezentativne izložbe savremene jugoslovenske umetnosti u Beču, Edinburgu, Rimu, Varšavi.