Knjiga „Marko Kraljević, čovek koji je postao legenda“ promovisana u Narodnoj biblioteci

marko kraljević

U Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ održana je promocija knjige „Marko Kraljević, čovek koji je posao legenda“. Autor ovog dela je Marko Aleksić, arheolog i stručnjak za srednjovekovno naoružanje i vojnu istoriju. Ova knjiga prva je istorijska biografija Marka Kraljevića, vodeće ličnosti srpske narodne književnosti.

U pitanju je naučno referentno delo, potkrepljeno istorijskim činjenicama, do kojih je autor dolazio kroz fragmentarne podatke iz arheologije i vojne istorije. Napisana je na nov i moderan način jer, kako autor tvrdi, osim napretka u prirodnim, došlo je i do velikih otkrića i u društvenim nauka.

pisac marko aleksic-Reakcija publike u potpunosti je pozitivna, a ono što je jednako važno je to što je knjiga dobila podršku i od nauke. Moje ambicije su bile velike i drago mi je da je stručna javnost potvrdila činjenice o kojima se u knjizi govori, istakao je Marko Aleksić.

Ovom knjigom, Marko Kraljević dobio je legitimitet i postao stvarna ličnost. Govori kako o vladavini, tako i o njegovom privatnom životu, ali i društvenoj sredini srednjovekovne Srbije.