Kiseli kupus na Zelenoj pijaci, duže od 10 godina drži cenu od 100 do 120 dinara

Na kikindskoj zelenoj pijaci već dugi niz godina cena kiselog kupusa se ne menja i staje od 100 do 120 dinara.

To nije slučaj sa krompirom, čija je cena poslednjih mesec dana dostigla cifru od 80 dinara po kilogramu.

Kikinđani još uvek u blagom nesnalaženju nakon praznično zimskih dana, na samom početku drugog meseca u godini pokušavaju da doteraju liniju i da popune novčanik. Pomalo bezuspešno, odgovorno tvrdi većina, ali valja pokušati.

A za idealnu redukovanu ishranu, valja se konsultovati sa Zelenom pijacom na kojoj je u ponudi širok dijapazon raznoraznog povrća, a među prvima i najrađe konzumiranim svakako je krompir. E tu ipak leži jadac, jer za cenu koju je potrebno izdvojiti za kupovinu kilograma krompira može se komotno kući poneti i kilogram južnog voća, poput pomorandži.

 

Što doslovno znači da su se neke cene potpuno izjednačile bez obzira na poreklo proizvoda. Pitali smo Kikinđane, da li i koliko im je u ishrani zastupljena baš ova krtola, za koju je poslednjih dana potrebno izdvojiti od 70 do 80 dinara.

 

 

Proizvođači su protekle jeseni imali podosta težak zadatak. Leto koje je prošlo ostavilo je dosta lošu sliku u hangarima i podrumima pa i najboljih proizvođača. Baš ta sve veća nestašica ove vrlo bitne biljke u ishrani ovdašnjeg čoveka, diktira i cenu. Osim krompira, luk je dostigao cenu od 60 do 90 dinara, mladi luk do 35 dinara, kupus 40, šargarepa do 60 dinara, zelen 250, spanać do 300 dinara, beli luk do 250 dinara, celer od 50 do 80 dinara.Tikvice su prodavane po ceni od 250 dinara, paradajz i krastavci do 230 dinara. Bilo je moguće kupiti i ludaju za kolače po ceni od 50 dinara za komad, što je cena još iz prošloga veka. Za rendanu je ipak bilo potrebno danas izdvojiti 100 dinara za pakovanje.

Jabuke su prodavane za 20 do 100 dinara, limun 130, kao i banane, mandarine klementine 120. kruške 130, dok je za badem..vrlo zdravo voće danas bilo potrebno iz novčanika izvaditi 1400 dinara.

 

 

A među sve više zdravih, popularnih, jeftinih ili ne proizvoda, danas smo pronašli i sredstvo potrebno za pranje veša, predmeta od plastike, zatim tepiha, radne površine, za pranje kose, ali i za pranje ruku od svega i to po ceni 100 do 250 dinara, koji ovih dana broji čitavih 35 godina, od kada je napravljen.