Kinezi dočekuju godinu plamenog petla

Dok pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetog Savu, najmnogoljudnija nacija na svetu večeras dočekuje Novu godinu. Godinu plamenog petla dočekaće i Kinezi koji žive i rade u Kikindi.

Doček lunarne Nove godine je najvažniji i najradosniji događaj za kineski narod, zasnovan na tradiciji i istoriji dugoj skoro četiri hiljade godina. Oko kineske Nove godine dolazi do najvećih migracija ljudi, zbog toga što Kinezi veruju da porodica treba na okupu da dočeka praznike. Nova godina koju dočekuje najmnogoljudniji narod traje od 28. januara do 15. februara i očekuje se da će u tom periodu oko tri milijarde ljudi iz raznih krajeva sveta putovati u Kinu. Ćin Zao koja u Kikindi ima robnu kuću ove godine nije otputovala u rodno mesto Ćisanlisue koje se nalazi u blizini Šangaja, ali će pripremiti tradicionalna jela za zaposlene.Tradicionalna hrana za doček Nove godine su pirinčani kolačići, mandarine, riba, testenine i valjušci.

-Jako puno poslastica pripremamo u Kini i svi se okupimo. Deci dajemo poklone najviše igračke, a običaj je da se daje i novac – istakla je Ćin Zao.

Tridesetosmogoišnja Ćin Zao u Kini je poslednji put bila pre četiri godine i kaže da joj porodica nedostaje, a najviše suprug i  šesnaestogodišnjigodišnji sin. Drugi osamnaestogodišnji sin je u Kikindi sa njom. Dok je zapadnjački zodijak podeljen na 12 meseci, kineski je podeljen na 12 godina i svaka godina se povezuje s određenom životinjom tako da je 2017. godina plamenog petla.

Naša sagovornica u Kikindi je već četiri godine i utisci o gradu i ljudima su pozitivni. Najteže joj pada učenje srpskog jezika.