Kineskom medicinom protiv stresa

Udruženje “Zdravlje na dlanu” je u dvorištu Narodne biblioteke, organizovalo edukativnu tribinu pod nazivom “Tradicionalna kineska medicina i stres”. Tribinu je vodio Zoran Jeličić iz Toronta, koji je završio studije kineske medicine u Kanadi, a Medicinski fakultet u Henanu u Kini.

Svakodnevni stres dovodi do određenih blokada i ukoliko je konstantan i ne oslobađamo ga se, može doći i do ozbiljnih oboljenja organa, na čega je posebno skrenuo pažnju predavač na tribini dr  Zoran Jeličić iz Toronta:

-Ljudi mogu preventivno da koriste razne čajeve, zatim da poštuju higijenu sna, zatim pravilno disanje. To su primenjeni načini kako bi preventivno reagovali na stres. Kineski gradovi su dosta mnogoljudniji, ima puno stanovništa, ali oni sa daleko većom efikasnošću uspevaju da se bore sa stresom. Počevši od ranog jutra kada organizovano vežbaju u parkovima, do zdrave ishrane, obraćaju pažnju na kvalitet sna, masiraju se kroz akupresuru i na taj način sebi pomažu. Mislim da mi možemo i u Srbiji sebi da pomognemo. To su jednostavne metode, oni veruju da smo mi sami sebi sopstveni lekari. Stimulacijom određenuh akupunkturnih tačaka možemo se osloboditi stresa, tako što ćemo pokrenuti protok energije u meridijanima. Tačke možemo stimulisati pritiskom, što je onda akupresura, ili iglicama, što bi bila akupunktura. Kinezi, kako objašnjava naš sagovornik, daleko više koriste ovaj vid samolečenja.

U Srbiji se ova metoda lečenja radi privatno, ali kao vid terapije ga imaju i Vojnomedicinska akademija, Institut za reumatologiju Srbije, Klinika za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i neke neurološke klinike. Na engleskom dvoru članovi kraljevske porodice obavezno bar jednom nedeljno idu kod svog akupunkturologa. Akupunktura je deo tradicionalne kineske medicine. Ovu metodu lečenja je Svetska zdravstvena organizacija priznala kao zvaničan metod 1979. godine i preporučila više od 50 bolesti za lečenje ovom metodom, među kojima je i stres.