Kikindski nastavnici u programu EU “Erazmus +”

U okviru programa Evropske unije „Erazmus+“, u kom Srbija prvi put učestvuje, kikindski nastavnici su konkurisali projektom „Together we learn better!“ na osnovu kog im je odobren iznos od 15 000 evra, za učešće na seminarima u Atini, Lisabonu i Milanu. Tim od osmoro nastavnika OŠ „Sveti Sava“ dobio je sredstva za realizaciju projekta „Together we learn better“, u okviru programa Erazmus+, koji podržava fondacija Tempus. Kako je objasnio nastavnik matematike Danilo Borovnica KA1 projekti mobilnosti, za zaposlene u školama i predškolskim ustanovama se odnose na mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja nastavnika, učitelja, vaspitača, a podrazumeva fazu pripreme koja uključuje praktične aranžmane u skladu sa potrebama i ciljevima projekta. Ono što je ključno  i najbitnije, dodao je on je saradnja i razmena iskustava sa kolegama iz drugih zemalja, što navodi na konkretrnu primenu dobrih i proverenih primera.

-Ja sam pričao sa troje mladih učitelja iz Finske. Oni su mladi, ali imaju iskustva koliko ja. U nekim stvarima su oni daleko bolji zato što rade nešto što mi ne radimo. da ne ulazimo u priču kakav je način edukacije u Srbiji, a kakav u Finskopj. U Finskoj nema ocenjivanja, prvih šest godina. Osnovna škola traje šest plus tri godina. Obavezno će biti i srednjoškolsko obrazovanje. Oni već dvadeset godina rade korenite reforme i one idu u pravcu, koji je jedan.

Erazmus+ je program Evropske unije namenjen finansiranju projekata, partnerstava, događaja i mobilnosti u oblasti obrazovanja i obuka, mladih i sporta i pokriva period 2014-2020. Institucije koje imaju pravo da učestvuju u programu pripadaju tzv. programskim zemljama, dok partnerske zemlje mogu biti one koje se nalaze u susedstvu Evropske unije, među njima i Srbija.