Kikindskoj Opštoj bolnici donirano 20 slika

Ministarstvo kulture i informisanja je 2014. godine raspisalo konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti. Deo grafika koje su tada nastale donirane su Opštoj bolnici Kikinda. Vrednost ovog projekta iznosi 790 000 dinara, a u njemu je učestvovalo šestoro umetnika.

Konkurs je značajan, jer pruža podršku savremenim umenicima da priđu instiucijama koje smatraju važnim i zajedno sa njima učine vizuelnu umetnost dostušnu društvenim grupama sa kojima retko imaju kontakt.

Ova donacija je od velikog značaja, jer je Kikinda mala sredina, u kojoj nema velike kulturne ponude. Zbog toga je važn otvoriti vrata umetnicima i tako omogućiti svima da vide i dožive dela savremene umetnosti, istakao je dr Jovan Jakonić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Kikinda za kliničke usluge.

Saradnja je započeta na inicijativu umetnice Maje Simić, koja je poreklom iz Kikinde, a na zadovoljstvo kako kikindske bolnice, tako i nas koji smo stvarali dela, dodao je umetnik Žolt Kovač.

Opšta bolnica u Kikindi najznačajnija je zdravstvena ustanova u Severnobanatskom okrugu, koji broji oko 150 000 stanovnika. Jedan od osnovnih ciljeva projekta je stvaranje bolje radne sredine i značajno smanjenje nivoa stresa, kao i pozitivan uticaj na brz oporavak pacijenata.