Kikindskim izviđačima tri zlata na “Svetosavskim susretima”

Na manifestaciji „Svetosavski susreti – izviđači pevaju“ su u konkurenciji blizu 30 ekipa svoje pesme predstavili i kikindski izviđači, a takmičili su se u četiri kategorije :tradicionalne izviđačke pesme, autoska pesma, revijalne pesme i revijalne pesme – Vrapci.

Odred “Proka S Plavi” prošlogodišnji je pobednik “Svetosavskih susreta” njihova autorska pesma “Izviđačko srce” je himna izviđača, koja se izvodi na početku manifestacije.

 

Ovoga puta su, rekao je Miodrag Tadić, zamenik starešine odreda  u kategorijama autorska i revijalna pesma bili najbolji:

-Bili smo na 13. Svetosavskim susretima u Beogradu u prelepoj hali Centra za kulturu “Vlada Divljan”. Nastupilo je 29 ekipa, iz 15 gradova. Ovo nam je drugi put da se predstavljamo. Prošle godine je naša pesma “Izviđačko srce” po glasovima publike izabrana za prvoplasiranu.

Svoj pečat u izvođenju kao i u stvaranju pesama dali si u Jelena Jelisavčić, budući vaspitač i aktivna članica “Gusala”, kao i Jovo Ivetić, koji je napisao tekst kao uvod u početak himne.

Izviđači odreda “Proka Sredojev” osvojili su  jedno prvo mesto u kategoriji mlađi brđani. Načelnik ovog odreda, Marko Mijić kaže da su prvi put bili na “Svetosavskim susretima”, pa im je i nagrada baš zbog toga i vrlo značajna:

-To je bila naša autorska pesma, mi smo smislili i muziku i tekst. Osvojili smo prvo mesto. Bila je vrlo jaka konkurencija. Sledeće godine se nadamo da ćemo ponoviti uspeh…

Manifestacija “Svetosavski susreti-izviđači pevaju” osmišljena je  u nameri da se  pruži prilika izviđačima da pesmom predstave svoj odred, sredinu, svoju tradiciju i stvaralaštvo.