Kikindski vrtići spremno čekaju zeleno svetlo za početak rada

Sve se više, pa i u kikindskoj javnosti, licitira datumima kada bi vrtići mogli početi sa radom. U Predškolskoj ustanovi “Dragoljub Udicki” proverili smo kakva su očekivanja, i kako će se prilagoditi eventualnom skorašnjem početku rada.

Da kikindski vrtići, baš kao i u celoj zemlji počinju sa radom, odluka je koju će doneti krizni štab Srbije. Tačan datum još uvek je nepoznat.

Još uvek nismo dobili dopis. Mi čekamo odluku Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete i na kraju našeg osnivača Grad Kikinda, da bi mogli da pokrenemo sistem. Predškolska ustanova je svakako spremna i da ovog trenutka počne sa radom, odnosno da nastavi sa radom tamo gde je stala, ali smo isto tako spremni i za nove mere. Po mom saznanju, u nekim evropskim zemljama gde je krenuo rad vrtića ipak se ne vraća na staro, postoje određeni normativi koji moraju da se poštuju. Prvenstveno su u pitanju prostorni normativi. Svakako mi smo i za tako nešto spremni. Isto tako se i higijendski normativi podižu na viši nivo, međutim i pre uvođenja vanrednog stanja mi smo te mere upravo tako sprovodili. U svakom slučaju smo spremni ali još nemamo zvaničnu informaciju kada ćemo početi sa radom, rekla je za Dnevnik TV Kikinda Svetlana Milić, direktorica PU „Dragoljub Udicki“.

Ukoliko vrtići počnu sa radom pre ukidanja vanrednog stanja neophodno je poštovanje prioriteta. Pravo na boravak dece pre svega bi trebalo dati roditeljima zaposlenim u zdravstvu,vojsci, policiji pa zatim deci čija su oba roditelja zaposlena.

Ono što je dilema je da ako budu propisani posebni normativi sa određenim kubnim metrima po detetu, apelovala bih na roditelje da samo ako moraju šalju decu u vtrić. Apelovala bih i na poslodavce da omoguće roditeljima sa malom decom da rade od kuće ukoliko je to moguće. U slučaju da bude puno dece, spremni smo da poludnevne boravke pretvorimo u celodnevne, objasnila je Milić.

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo i danas je ponovio svoj stav da je povratak dece u kolektiv problematičan.

Deca su klinički dobra, obolevaju sa lakšom kliničkom slikom, ali su epidemiološki kritična jer lako prenose infekciju. Struka će doneti odluku kako će se rešavati problem dece koja nemaju sa kim da ostaju jer roditelji počinju da rade. Tu postoje stvari koje su i pozitivne i negativne i zbog toga će struka o tome razgovarati, rekao je Gojković.

Krizni štab redovno analizira kompletnu epidemiološku sliku i od svega toga će zavisiti dalji postupci i dalje ublažavanje mera.