Kikindski vaspitači na Balkanskom savezu udruženja vaspitača

Balkanski savez udruženja vaspitača organizovan je u Sarajevu. To je VI Naučno stručna konferencija međunarodnog karaktera, ove godine sa temom „Dete u svetu muzike“. Kikindsku PU su predstavili vaspitački timovi, a prezentacija  je bila veoma posećena i osvojila je niz pohvala i priznanja. Vaspitač Olivera Ivanović, koja piše za decu i do sada je već dobro poznata i roditeljima, kao i deci po izuzetnim radovima i mašti, predstavila je svoju slikovnicu, „Buba mara crvenih krila “ koja je u mjuziklu “Prvi buba marin let” prepevana u potpunosti.

-Vrtić Kolibri je bio takođe prisutan, sa svojim timom. “Prvi buba marin let” je bio naziv ove prezentacije, a povod je bila slikovnica “Buba mara crvenih krila”. Zahvalna sam, prvo komisiji, pošto je prepoznala kvalitet i entuzijazam, a naročitio sam zahvalna rezultatima, koje smo postigli  na prezentaciji. Bukvalno smo doživili  ovacije. Mjuzikl niko od učesnika nije prikazivao, jedino vrtić Kolibri… 

 

Ivanović je takođe pohvalila rad svih timova, ali je i skrenula pažnju da je dečjim piscima vrlo teško da promovišu svoje radove, pošto je malo izdavača, a što opet nije problem u drugim zemljama. Kvalitetna prezentacija naše PU rezultirala je sklopljenim dogovorima o saradnji, kojih je bilo poprilično. 

-Dogovorena je saradnja sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom. Ono što je u planu je zajednička predstava, kako bi probali da sva četiri partnera urade zajedničku predstavu kako bi ustanovili po čemu smo isti, a šta je ono što nas razlikuje. Biće puno rada sa to za ljude iz ove PU nikada nije bio problem…

U predstavi je u planu i da svi govore svojim jezikom, ali, rekla je Drinjak Malogajski sigurna je da će se svi dobro razumeti, zabaviti te i da će biti dosta rada, što nikako nije problem bar kada su kikindski vaspitači u pitanju. U zajedničkom projektu učestvovalo je deset vaspitača, a radovi su bili predstavljeni u tri sesije. O kolegijalnosti vaspitačča govorilo je i insistiranje vaspitača Dragoslava Tanackovog da se zahvali i vaspitačima Zoranu Francuskom, kao i Snežani Komanov, koji su bili u timu i pomogli da kikindska ustanova osvoji drugo masto na međunarodnom festivalu dečjeg folklora. Sofija Jegarski, je treći put predstavila PU na konferenciji. Ovoga puta je prezentovala Komušibai, kao način komunikacije, u čijoj realizaciji joj je pomogao, Robert Oster, napravivši kutiju botai. Na konferenciju je učestvovalo više od 400 vaspitača iz Makedonije. Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Slovenije koji su se predstavili sa ukupno 72 projekta. Svi su imale priliku i da predstave gradove i ustanove iz kojih dolaze. Zaključci sesija biće preneseni na plenarni deo. Što će biti strategija daljeg rada Balkanskog saveza udruženja vaspitača.