Kikindski talenti na republičkom takmičenju u Čačku

Na Republičkom takmičenju mladih talenata, koje je održano u Čačku učestvovalo je desetoro polaznika Regionalnog centra za talente “Dušan Vasiljev” . Ovi mladi talentovani sugrađani su svoje radove juče predstavili kikindskoj publici.

Jedna od učesnika, koja je na ovom takmičenju ponela titulu najbolje iz hemije je Tijana Karić, učenica osmog dva odeljenja OŠ “Sveti Sava”. Kako je objasnila ova uzorna učenica i đak generacije OŠ “Sveti Sava” za  temu “Kakvu vodu pijemo” se odlučila zbog istraživanja koje je u saradnji sa svojim drugovima sprovela u Kikindi:

-Ja sam pisala rad, ne sama, već uz podršku i pomoć mog najboljeg  druga iz OŠ “Vuk Karadžić” Mladena Mirosavljeva. Mi smo radili rad “Kakvu vodu pijemo”. Pre svega ovu temu sam izabrala  zbog komentara sugrađana i zato što je tema interesntna i kao takvu smo je  obrađivali  na školskim časovima.

 

Tijana je polaznica Centra za talente “Dušan Vasiljev” tek od ove školeske godine, ali njeno predznanje pokazuje da je sa njom rađeno kontinuirano. Ovo je već drugi put da mentorkinja, u Centru za talente, profesorica hemije Jelena Dragoljević sa takmičenja dovodi učenike koji uspeju da ostvare maksimalan rezultat:

-Ja mogu da kažem da je Tijana polaznica Centra od ove školske godine, ali je ostvarila stvarno veliki uspeh. To što su polaznici Centra za talente,  znači ovim mladim ljudima. Jedna od najboljih je i Staša Vukobrat koja je takođe bila polaznica  Centra za talente “Dušan Vasiljev” iz oblasti hemije i koja je prošle godine sebi i svom gradu takođe donela prvu nagradu na Republičkom takmičenju.

Pravo učešća na ovogodišnjem Republičkom takmičenju je izborilo oko 400 đaka iz cele Srbije. Talentovani đaci VII i VIII razreda osnovne i sva četiri razreda srednje škole, takmičila su se u 12 naučnih disciplina i to iz oblasti matematika, fizika, hemija, biologija, geografija, istorija, srpski jezik, književnost, engleski jezik, informatika, zaštita životne sredine i psihologija.