Kikindski SUBNOR na obeležavanju 107.godišnjice Cerske bitke

Delegacija gradskog odbora SUBNOR Kikinda prisustvovala je obeležavanju 107.godišnjice Cerske bitke. Centralna manifestacija održana je u spomen-kompleksu u Tekerišu kod Loznice u petak 19. avgusta, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

Cerska bitka vođena je od 16.do 20.avgusta 1914.godine na širokom prostoru planine Cera u kojoj je hrabra srpska vojska izvojevala prvu savezničku pobedu protiv austrougarskih trupa u Prvom svetskom ratu.
U istoriografiji pominje se i kao Jadarska bitka jer su se glavne operacije odvijale u slivu reke Jadar. Srpske su se snage borile pod komandom generala Stepe Stepanovica. U Cerskoj bici srpske snage izgubile su više od 16.000 vojnika,dok su austrougarski gubici iznosili oko 25.000 poginulih.
Ministarska za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević istakla je da se strategija te operacije izučava na vojnim akademijama u svetu i da je to najsvetliji primer junaštva i patriotizma.
Vence su, pored ministarke, položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, gradova Loznice i Šapca,predstavnici austrijske i drugih ambasada kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
U kikindskom SUBNOR-u zahvaljuju se gradskoj upravi što im je izašla u susret i omogućila delegaciji odlazak na obeležavanje ovog značajnog istorijskog datuma.