Kikindski povrtari počeli sa ranim radovima u lejama

Hladni zimski dani  nepovoljno utiču na povrtarske kulture. Proizvođači beleže smrzavanje roda, u lejama, naročito ukoliko nisu bili dobri uslovi za zazimljavanje rasada,  mišljenja je povrtar Đurica Jorgin.  U njegovoj porodici su planskom sadnjom uspeli da održe rasade salate i kupusa, te ne beleže gubitke, kada su te kulture u pitanju. Proizvodnjom povrća, Jorgini se bave više od deset godina. U svim procesima proizvodnje učestvuju članovi porodice, podeljeni prema obavezama. Kako domaćin objašnjava,  vrlo im je bitno,  da se prizvodi iz njihovih leja i njiva ne tretiraju herbicidima.

Ova porodica je poznata na kikindskoj pijaci kao proizvođač praziluka, koji se tokom hladnih zimskih dana čuva na poseban način. Gazdinstvo Jorgin dosta ulaže u proizvodnju rasada i jedna su od retkih porodica, koje godinama egzistiraju zahvaljujući povrtarstvu.  Desetak leja, koliko imaju, održavaju obnavljanjem najlona i držača. Za repromaterijal, za jednu leju, kako je naveo naš sagovornik, izdvajaju oko 13 do 15 000 dinara. Osim toga, u pokušaju su  da posebnom metodom razviju sistem dogrevanja u pojedinim lejama, što takođe iziskuje dodatno ulaganje. Svoje proizvode plasiraju na kikindskoj pijace, odakle se nekada vraćaju sa svega 100 dinara čiste zarade, što ih ipak još uvek nije demoralisalo u nastojanju da , kako kažu, prirodu vrate ljudima.