Kikindski penzioneri u projektu “Zajedno do zdravlja”sa laboratorijom Medlab

U okviru projekta „Zajedno do zdravlja“, koji treću godinu realizuje Medicinska laboratorija MedLab u saradnji sa kikindskim Udruženjem penzionera, 25 pripadnika treće dobi imalo je mogućnost da im se besplatno uradi analiza glukoze i lipidnog statusa u krvi.

Kikindskim penzionerima je kroz saradnju sa laboratorijom Medlab kao i lokalom omogućena besplatna analiza krvi, na osnovu koje će imatu, uz uputstva i razgovor sa stručnim osobljem uvid u svoje zdravstveno stanje. Simbolično, obeležavajući 25 godina rada, 25 penzionera je pregledano. Zdravlje i preventivni pregledi kod starijih sugrađana vrlo su bitni i nailaze na podršku lokalne samouprave, rekao je član GV Miodrag Bulajić i dodao:

-Želimo na ovaj način, kao Lokalna samouprava da zajedno sa laboratorijom Medlab, upravo pokažemo brigu o najstarijoj populaciji, našim prijateljima,  našim dragim penzionerima, jer želimo da oni na vreme dijagnostikuju mogući zdravstveni  problem i da na vreme krenu sa odgovarajućom terapijom i uspešno vode računa o svom zdravlju.  Laboratorije Medlab,  uspešno posluje na teritoriji vašeg  grada već šest godina, rekao osnivač i direktor, docent doktor Milan Ubavić. Jasno je koliko su laboratorijske analize komlikovan proces i koliko iziskuju vremena te je razumljivo što  je ova lepa akcija naišla na dobar odziv. Ono na čega je skrenuo pažnju su osnovna pravila koja treba da se ispoštuju, pri dolasku na pregled:

-Za pripremu je potrebno da osoba koja ide na pregled,  dan pre pregleda ne pravi vanredne aktivnosti, znači da ne ide na slavu, da ne ide na svinjokolj, na  svadbu, dakle, da ima uobičajene dnevne aktivnosti. Uveče da se ne večera kasno, noć mora biti prespavana uredno i ujutro bez doručka, kafe, bez rakije, bez ikakvog alkohola. Treba poneti i lekove sa sobom u laboratoriju, kako bi nakon vađenja krvi mogao da nastavi sa terapijom. Doručak je dobro poneti sa sobom, pa nakon vađenja krvi, doručkovati. Na taj način izbegavamo sve veći i veči uticaj lekova  na analizu krvi.  Svako odstupanje od laboratorijskog nalaza, hoće kod pacijenata da izazove određene nelagodnosti. Uvek se pomišlja na najteže bolesti. Svaki pacijent može sebi da pomogne, upravo tako što će pratiti baš ova uputstva. U svakoj sredini smo okrili bar dva slučaja obolelih od dijabetesa.

Laboratorija je jedinstvena u Vojvodini, osnovana je pre četvrt veka i broji blizu 70 zaposlenih, od tog broja 12 lekara i farmaceuta. Ovi podaci dovoljan su razlog da im se opravdano pokloni poverenje, što je rezultiralo velikim odzivom penzionera, rekao je i predsednih kikindskog udruženja Milan Periz.

U okviru pregleda dr Milan Ubavić je održao i kratko i korisno predavanje o samom pregledu, rezultatima, ali i o preventivnom delovanju kako bi život bio što kvalitetniji kod svakog. On je iskoristio priliku da pohvali izgled prostorija kikindskog Udruženja naročito čist enterijer, očuvane stolove i stolice, zatim izuzetno lepu atmosferu, rekavši da je kikindsko Udruženje jedinstveno u celoj Vojvodini.