Kikindski pčelari otvorili pogon za proizvodnju meda

U prisustvu Marka Rovčanina, pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, člana Gradskog veća Miodraga Bulajića i pčelara presecanjem vrpce u udruženju pčelara „Kikinda“ u ulici Generala Drapšina otvoren je pogon za proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda.

-Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ima veliki broj konkursa i mi se trudimo da našim poljoprivrednicima pomognemo. Iz godine u godinu odvajaju se značjna sredstva za investicije u pčelarstvu tako da je ove godine izdvojeno 25 miliona dinara. Cilj nam je da se ljudi bave proizvodnjom i da žive od svog rada – rekao je Marko Rovčanin.

Predsednik Udruženja pčelara „Kikinda“ Saša Čolak istakao je da je od nemerljive pomoći bila finansijska podrška lokalne samouprave i Pokrajine.

Inicijativa za otvaranje pogona potekla je od pčelara. Potrebno je da ispunjavamo uslove proizvodnje kako bi naši potrošači bili zadovoljni. Objekat zadovoljava sve higijensko-sanitarne uslove. U objekat i opremanje uloženo je oko 50.000 evra u proteklih pet godina, a sredstva smo obezbedili putem konkursa koje su raspisivali grad Kikinda i Pokrajina – dodao je Saša Čolak.

U pogonu postoji linija za vrcanje meda, za pčelare koji kod kuće nemaju uslova za ovaj posao, linija za pravljenje zimske prihrane odnosno pogača, sušare za polen, za pakovanje meda, topionici, dekristalizatori. Nedostaje još linija za pravljanje satnih osnova. Krajnji cilj udruženja je da dobije hasap sistem