Kikindski osmaci polagali završni ispit iz maternjeg jezika

Više od 500 osmaka sa teritorije grada i okolnih sela danas je polagalo završni ispit iz maternjeg jezika. Sutra ih očekuje provera znanja iz matematike, dok će u sredu pokazati koliko su naučili iz pet kombinovanih predmeta.

Sva tri testa, koja polažu učenici završnih razreda osnovnih škola nose maksimalno 40 bodova. Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova. Ovakav način bodovanja primenjuje se od školske 2017/2018. godine. Današnji test iz maternjeg jezika,  polagalo je 66 učenika OŠ “Žarko Zrenjanin” za čega su se, kako nam je rekao direktor škole Tihomir Farkaš  pripremali od završetka zimskog raspusta:

-Učenici su zadovoljni, kažu da nisu  tako teški zadaci. Videćemo kada saberemo bodove. Pripreme su počele još u prvom polugodištu, ozbiljnije u drugom. Nadamo se da će trud uroditi plodom.

Kako smo od đaka iz ove škole mogli da čujemo, koliko i da li su teški zadaci stvar je individualne percepcije.

 

U OŠ “Jovan Popović” je zadatke iz materenjeg jezika rešavalo 54 osmaka. U ovoj školi, prema rečima direktorice škole Jelene Krvopić je  šestoro osmaka uspelo da svojim radom ponese i Vukovu diplomu:

 

-Neki utisci kao što vidite od učenika koji su završili su vrlo pozitivni. Novina za mene kao direktora je da sam i  ja na samom mestu polaganja, tj. u sali za fizičko vaspitanje. Mislim da je test iz maternjeg jezika velo korektan, do sada je sve proteklo kako treba. Iz dosadašnjeg iskustva, najviše glavobolje đacima izaziva test iz matematike.

 

I u ovoj školi đaci nisu imali tremu, a kako su tumačili ovi četrnaestogodišnjaci, zadaci su bili parcijalno podeljeni po težini.

Uspesi na međunarodnim takmičenjima nose najviše bodova, prvo mesto – 12 bodova, drugo 10 , a treće mesto 8 bodova dok sa republičkog, prvo mesto – 6 bodova, drugo 4 i treće mesto 2 boda. Prilikom rangiranja, ako učenici imaju isti broj bodova, prednost ima onaj koji je nosioc diplome “Vuk Karadžić”, zatim onaj koji je osvojio više nagrada na takmičenjima i na kraju oni koji su osvojili više bodova na završnom ispitu. Sutra osmaci polažu ispit iz matematike, a u sredu kombinovani. I najzad, bilo da osvoje maksimalan broj bodova ili nijedan, smatra se da su malu maturu položili svi đaci, ali samo najuspešniji moći će da upišu željene srednje škole, nakon što 28. juna budu objavljeni rezultati.