Kikindski mlin svetla tačka industrijskog nasleđa Srbije

Kroz fotografiju, koja je trenutno najinteresantniji medij, Rifat Kulenović i Ada Vlajić predstavili su industrijsko nasleđe. Autori su zabeležili šta je ostalo od nekadašnjih privrednih giganata Srbije. Iako istraživači dolaze iz Muzeja nauke i tehnike, sam rad je iniciran u Muzeju Jugoslavije.

-Oni su finansirali trogodišnji projekat recentnih istraživanja industrijskog nasleđa naše zemlje, izuzev teritorije Kosova i Metohije. Nas dvoje smo uspeli da samo istražimo terenski, bez donošenja bilo kakvih zaključaka, sinteza i analiza, kaže Kulenović.

Posebno interesantno je da je u okviru izložbe specijalno mesto zauzeo Kikindski mlin, kao jedna od retkih svetlih tačaka istraživanja. Prema rečima Kulenovića, naš grad ima još dosta toga da ponudi kada je ova oblast u pitanju.

-Vi imate najveći mlin koji je sačuvan. Jeste da nema staru tehnologiju unutra, ali to su neke zakonomernosti koje traju. Važno je to mesto. Imate još jedan stari mlin iza njega i staru železničku stanicu. Da ne govorimo o ciglanama, to je već posebna priča.

 

Rad se bazirao na obilaženju industrijskih objekata, njihovom fotografisanju i beleženju istorije. Fokus je stavljen na njihovom trenutnom stanju, pa nas je zanimalo kako izgleda momenat kada se istraživač susretne sa nekadašnjim gigantom, koji je sad u ruinama.

-Utisak je vrlo jak i naravno razlikuje se od objekta do objekta. Prvi susret sa prilično devastiran objektom je prilično intenzivan. Međutim, dosta toga se popravi i promeni kada naiđemo na objekte koji još uvek rade, koje su revitalizovane i dobile novu namenu, a čiji se život i dalje negde čuva, objašnjava Ada Vlajić i dodaje zbog čega izložba nosi naziv „Čuvari vremena“:

-Pošto industrijska baština nije toliko vidljiva, tim naslovom smo želeli da pokažemo da je i ona jako bitna, da je svedok vremena i da čuva našu istoriju i nasleđe.

Izložba „Čuvari vremena – Zaboravljeno industrijsko nasleđe“ biće otvorena do 26. marta.