Kikindski „Malci Genijalci“ zablistali na regionalnom takmičenju u mentalnoj aritmetici

Na regionalnom takmičenju u mentalnoj aritmetici koje je održano u Zrenjaninu, kikindski „Malci Genijalci“ osvojili prvih pet mesta. Prvoplasirani je bio Miloš Jakšić, a sledili su ga Dorotea Borenović, Milan Radojčin, Simon Petković i Sergej Bogosavljev. Ovaj rezultat plasirao je male Kikinđane na internacionalnu olimpijadu, koja će biti održana 10. juna u Beogradu.

Njihov uspeh trebalo bi da bude inspiracija za sve one koji se spremaju za upis u Školu mentalne aritmetike „Malac Genijalac“ koji je u toku, kao i prva testiranja:

-Testiranje kao reč ne bi trebalo da plaši ni decu, ni roditelje. To je, pre svega, prijatan razgovor, gde se mi upoznajemo sa detetom i gde mališane upoznajemo sa abakusom. Tada vidimo da li je dete zrelo za taj vid nastave i, ukoliko jeste, možemo da se dogovorimo oko termina za septembar i u septembru počinjemo da radimo, objašnjava Danica Banzić, master trener mentalne aritmetike.

Iako je akcenat u školi stavljen na mentalnu aritmetiku, mališani ovim neuobičajenim edukativnim programom ne usvajaju samo matematička znanja i veštine:

-Brzo računanje jeste krajnji cilj, odnosno rezultat prema kome ćete biti najmerodavniji da vidite da je vaše dete izuzetno fokusirano, koncentrisano, da ima sjajnu pažnju i da može da radi nešto što do tog trenutka nije moglo. To će pokazati da je uspelo da izjednači aktivnosti leve i desne hemisfere mozga.

Na časovima se pospešuju koncentracija, fokus, pažnja, a pre svega memorija:

-To su najvažnije stvari za decu, odnosno za njihov uspeh u svim predmetima u školi. Neretko naš program zovemo treningom za mozak, jer on to u suštini i jeste.

Rad se odvija u manjim grupama, od šestoro do dvanaestoro dece, jer je dokazano da se tako postižu najbolji rezultati. Grupe se formiraju prema uzrastu, tako da se lako može pratiti napredak.