Kikindski lipicaneri

Sugrađanin Nedeljko Tomić, više od trideset godina u svojim štalama drži graciozne lipicanere. Kako kaže, za sve te godine, njegovi lepi konji su mu pribavili oko 300 pehara. Pozamašan broj godina, koliko je uloženo u konjički sport i ljubav ka belim paradošima,  vraća  mu se u vidu pehara, povelja, pohvala. Zlatna soba je prebukirana, nema se više gde ni odložiti, ali srce se ne smiruje, a sve je počelo pre više od trideset godina.

-To je ljubav, a i trud. To je nešto što čovek živi jednom u životu. Bavio sam se pre samog konjičkog sporta i bodi bildingom, a uporedo sam i svirao harmoniku. Inače, moj otac je radio zemlju, imao je konje i otuda moja ljubav. Sad je to već nešto drugačije. Sada se od konja očekuje i da bude graciozan, poslušan, osim što je lep, te ja radim sa njima. Sam ih potkivam, kupam ih, imaju svoje kupatilo. Moji konji mirišu i to znaju svi konjari, a i cela Srbije…

 

Od toliko lepih konja, od kojih su neki i rođeni u Tomićevoj štali, ipak je postojao jedan, čiji gubitak uvek izaziva tugu u očima našeg domaćina. On priča o naravi jednog od najdražih mu, kako kaže, velikog i krupnog primerka, ali sa dušom leptira.

-Ja da vam kaže, ja volim svoje konje da pustim po dvorištu da se igraju, kao labudovi. Slobodni i srećni privlače pažnju slučajnih prolaznika. Ne volim one koji muče i koji su grubi prema konjima. Imao sam jednog pastuva, koji me je proslavio. Zvao sam ga Rambo. Gde god da sam išao, ljudi su me molili da se slikaju sa njim. Divan konj, sa lepim vratom, male uši, mala glava…

 

Lipicaner konj je snažan, hrabar i vredan. Veoma je inteligentan, čisto bele dlake, elegantne građe i izuzetno lepog hoda.

Zahvaljujući ovim osobinama, ubrzo je potisnuo španske rase u plemićkim zapregama i školama jahanja, pa je tako stigao i u Beč .Ono što je vrlo neobično to je podatak da se mladi žrdrepci lipivcanerske pasmine rađaju potpuno crni, da bi do svoje mladosti bili potpuno beli. Priču o ovoj vrsti konja, koje uzgaja sugrađanin Nedeljko Tomić možete pogledati u emisiji Rubinizmi, koja je na proigramu Tv Rubin petkom u 21 sat.