Kikindski gološijan državni šampion

Zoran Demić uzgojem banatskih gološijana bavi se već pet godina. Kaže da ljubav prema živini traje od detinjstva, ali da je tek pre nekoliko godina počeo ozbiljno da se bavi uzgojem:

-Najvažnije je od nekoliko hiljada komada izbirati pravog petla. Živina koju imam je krupna, izbirana i drugačija od ostale. Treba i puno ljubavi i upornosti da bi se odgajio šampion.

Banatski gološijan je srpska rasa nastala pre 200 godina. Reč je o visokoproduktivnoj živini koja je otporna na bolesti. Veoma dobro podnosi žegu leti, a hladnoću zimi.

-Meso je odličnog kvaliteta i ukusno.Živina dostigne težinu od četiri do pet kilograma – objašnjava Demić.

Demić ima pedesetak koka i 16 petlova, a počeo je sa desetak komada. Proizvodi piliće u inkubatoru koje prodaje. Lazar Vranković, predsednik Udruženja odgajivača ljubitelja rasne živine dodao je da je na državnom šampionatu sitnih životinja predstavljen banatski gološijan. Veliku pomoć članovi su imali od gradske uprave.

-Imamo 25 članova i držimo sve. Akcenat je na sorti banatski gološijan pošto je nastao na našim prostorima između Kikinde i Mokrina. U ranijem periodu bio je zapostavljen, a sad se trudimo da ga očuvamo kao autohtonu sortu kazao je Vranković.

Udruženje već neko vreme radi na standardizaciji rase banatski gološijan. Očekuju da će sve biti završeno krajem januara. Banatski gološijan bio je i omiljena rasa kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije i imao je počasno mesto u živinarnicima kojim je rukovodio ruski akademik Lav Bajkov.