Kikindske srednjoškolke učestvovale na smotri „Dani E-medica“ u Hrvatskoj

Učenice SSŠ „Miloš Crnjanski“ Marta Katai, Branislava Glavaški i Anja Vučić, i nastavnice Ljiljana Radišić i Vanja Injac učestvovale su na jubilarnoj desetoj smotri „Dani E – medica“ održanoj od 16. do 19. marta u Termama Tuhelj u Hrvatskoj.

Smotra „E-medica“ počela je kao skup hrvatskih medicinskih škola, međutim sad su se priključile sve slovenačke medicinske škole, kao i škole iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Radi se na jednom projektu, učenici sarađuju i kasnije ga zajedno prezentuju, kaže Vanja Injac, nastavnica biologije.

Učenice SSŠ „Miloš Crnjanski“ u saradnji sa Medicinskom školom iz Zadra, Zdravstvenom i kozmetičkom školom iz Maribora i Medicinskom školom iz Šibenika realizovala projekat pod nazivom „Život deteta sa dijabetesom tipa 1“ u okviru kojeg je naš zadatak bio da snimimo film o jednom danu u životu deteta sa dijabetesom. Projekat su uspešno predstavile učenice iz sve četiri škole.

Učestvovala sam u prezentaciiji zajedno sa školama iz Šibenika, Maribora i Zadra. Prezentovala sam film „Život dece sa dijabetesom tip 1“, kaže Anja Vučić učenica smera farmaceutski tehničar.

Ona je govorila o vrstama insulina i pravilnom načinu njihove aplikacije. Osim prezentacije, prikazan je i film koji govori o životu osoba koji boluju od dijabetesa tipa 1.

Mi smo preko Skajpa pričali sa profesorkom i učenicama iz Hrvatske. Dobili smo temu, koju smo obrađivali zajedno i pomogli su nam oko nekih detalja. Trebalo nam je jedan dan da sve odradimo. Snimali smo u školi i u Kikindi, dodaje Branislava Glavaški, njena koleginica sa smera medicinska sestra – tehničar.

Marta Katai učenica je smera arhitektonski tehničar i iako ne dolazi iz sveta medicine, ovo joj je bilo veoma zabavno i korisno iskustvo.

Igrom slučaja sam se našla u tom filmu, koji možete pogledati na sajtu naše škole. U Hrvatskoj je bilo prelepo, ali je kratko trajalo to druženje. Prijateljstva će nam ostati za čitav život.

Nastavnica zdravstvene nege Ljiljana Radišić rekla je da su ovakvi projekti višestruko korisni, kako sa đake, tako i nastavnike. Ove godine put u Hrvatsku sufinansiralo je JP „Kikinda“. Plan je da i naredne godine đaci učestvuju na ovoj smotri:

-To su projekti pod radnim nazivima „Život posle smrti“ i „Prva pomoć – prava pomoć“. Iskreno se nadamo da ćemo uspeti da opet odemo na ovu smotru.

Cilj ovakvih okupljanja je razmena znanja i iskustava u strukovnom obrazovanju, podizanje kvaliteta opšteg nastavnog procesa i međusobnog upoznavanja, te promovisanje upotrebe novih tehnologija. U SSŠ „Miloš Crnjanski“ najavljuju da će naredne školske godine upisivati učenike za obrazovni profil medicinska sestra – tehničar i nadaju se da će generacije koje dolaze biti kreativne i vredne koliko i ove mlade dame.