Kikindska tehnološka zajednica pokrenula projekat “KEC”

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je projekat „KEC“ Kikindske tehnološke zajednice. Obezbeđen je besplatan prostor za rad, koji je namenjen razvoju IT sektora u našem gradu, a koji zainteresovani mladi sugrađani, koriste u cilju programerske obučenosti. Kikindska tehnološka zajednica okuplja mlade IT stručnjake, koji žele da rade, razvijaju svoje Start Up firme i unapređuju znanje. Marko Kažić, osnivač i pokretač zajednice, kaže da su mladi upoznati sa onim šta nudi zajednica, te da svakodnevno dolaze u prilagođene prostorije i koriste sve ono što zajednica nudi, a pri tome se misli na tehnologiju i sam prostor.

 

Plan je da se oni koji žele da rade, razvijaju Start Up-ove i unapređuju svoje znanje povežu i ostvare saradnju. U prostorijama ove organizacije, kojih ima u većim gradovima, ali su one prava retkost u malim sredinama, u toku su besplatne radionice, čiji je cilj povećanje digitalne kompetencije i nivoa znanja.

Kec je zamišljen kao saradnički prostor, koji je potpuno besplatan za sve koji žele da se usavršavaju, rekao je Kažić i dodao da imaju sve uslove neophodne za softeverski razvoj. Raspolažu sa dve brze inmternet konekcije, a imaju i razne dodatne usluge, koji su potrebne onima, koji ulaze u IT industriju, tako da mogu u saradnji sa zajednicom da dobiju podršku prilikom samozapošljavanja. Kikindska tehnološka zajednica okuplja oko 180 aktivnih članova. Za realizaciju ovog projekta, Ministarstvo je izdvojilo 1.100.000 dina