Kikindska “ProMedia” proizvodi epruvete za testiranje na korona virus

Kikindska firma „ProMedia“ uključila se u borbu protiv korona virusa i stavila je na raspolaganje državi svoje resurse i stručnjake. Pre dve godine u pogonu “ProMedie” započet je proizvodni program gotovih hranljivih medijuma odnosno mikrobioloških podloga. Sada su se suočili sa novim izazovom.

-Pre dve nedelje kontaktirali su me članovi vladinog Kriznog štaba kako bismo započeli proizvodnju medijuma odnosno epruveta u kojima se nalaze i transporturuju brisevi za testiranje na korona virus- rekao je Milan Jovanović, direktor “ProMedie”.

Direktor proizvodnje Jovan Bajkin napominje da se u epruveti nalaze rastvori i stabilizatori koji omogućavaju da uzorak koji je uzet „preživi“ put do refernetne laboratorije gde će biti testiran.

Plan je da se uvede druga i treća smena kako bi se postigli kapaciteti proizvodnje koji bi zadovoljili tržište Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i ostalih zemalja u okruženju jer se niko na Balkanu ne bavi ovakvom vrstom proizvodnje. Dnevna prozvodnja planirana je na 5.000 medijuma dnevno.