Kikindska privreda u prvih pet meseci beleži suficit

Ova godina za privredu u Kikindi počela je jako dobro. Januar je bio prosečan , a februar odličan, kaže za našu televiziju direktor Regionalne privredne komore Kikinda Tibor Horvat.U martu je zabeležen manji, a u aprilu veći pad i izvoza i uvoza. Tako je u aprilu ove u odnosu na isti mesec prošle godine izvoz bio manji za 60 odsto. Sa jenjavanjem epidemije u maju spoljnotrgovinsko poslovanje počinje da raste.

-Metanol je najveći izvoznik i on solidno posluje. Izvoz zaključno sa majem svih privrednih društava u Kikindi, Čoki i Novom Kneževcu bio je 72,4 miliona evra od čega je udeo izvoza MSK 23,5 miliona evra – kaže Horvat.

Posle metanola i sirćetne kiseline najvažniji izvozni proizvodi su za automobilsku industriju. Izvoz delova za klipne motore je 10, a delova za automobilsku industriju više od 8,5 miliona evra.Uvoz je 31 milion evra tako da pokrivenost izvoza uvozom veći od 2,5 puta.

Među najvećim izvoznicima su i „Le Belier“, „Zoppas“, Livnica „Cimos“, „Mecafor“, Duvanska industrija Čoka. Naše firme najviše robe izvoze u Mađarsku i Rumuniju, a interesantno je da izvoz za Tursku konstantno raste tako da je uvećan 200 puta u odnosu na raniji period i iznosi osam miliona evra.