Kikinđanka Jelena Marinkov dobitnica “Brankove nagrade”

Sugrađanaka Jelena Marinkov za zbirku pesama “Karantin u paklu” dobitnica je “Brankove nagrade” koju dodeljuje Društvo književnika Vojvodine za zbirku pesama “Karantin u paklu”.U obrazloženju žirija u sastavu Marija Šimoković, Dragan Jovanović Danilov i Slavomir Nišavić između ostalog stoji da su “pesme iz “Karantina u paklu” prostori nekadašnje sreće koji su nadživeli svaku nesrećnu miosao o njima. Iza pesama Jelene Marinkov stoji zavidan kulturni kapital. Najveće njeno oružje je poetičko ogoljavanje sopstvene intime.”

Mlada pesnikinja, trenutno  doktorand na modulu srpska književnost, kaže da je veoma počastvovana ovom nagradom.

-Velika je čast biti dobitnik “Brankove nagrade”. Srećna sam i radosna što je moja zbirka od 89 pesama dobila o vo priznanje. Inače već sam naziv knjige asocira na karantin tokom kovida i upravo to me je podstako da jednoj pesmi u zbirci dam taj naslov. Ipak, karantin o kom pišem odnosi se na stanje unutrašnje zatočenosti – navodi Jelena Marinkov.

Najveći broj pesama u zbirci nastao je prošlog leta, ali ima i onih koje su napisane pre nekoliko godina.

Ja sebe smatram za prozaistu i želja mi je da se vratim proznim tekstovima. Ipak uskoro će javnost biti upoznata sa trptihom “Krljušt” koji sam napisala – napominje Jelena Marinkov.

Jelena Marinkov 2015. godine za zbirku “Ispuštene priče” dobila je nagradu “Đura Đukanov”, potom je dve godine kasnije nagrađena za humorističko-satiričnu priču priznanjem “Stevan Sremac -Bal u Elemiru”, a 2020. godine bila je u užem izboru za nagrade mladim pesnicima “Mladi Dis” i “Mak Dizdar”.