Kikinđanin oborio svetski rekord u uzgoju najduže tikve

Goran Lazić iz Kikinde uzgajio je tikvu dugu 400 centimetara, koja je , kako ističe svetski rekord. Građevinac koji se iz hobija bavi povratstvom i voćarstvom prvi put ove godine rešio je da gaji tikvu.

-Seme sam dobio od  dede u komšiluku koji me je uveravao da je reč o staroj kikindskoj sorti tikve. To seme se pokazalo odlično. Osim duge tikve, zasadio sam i ludaju koja trenutno ima oko 300 kilograma. Sa ludajama „teškašicama“ imao sam problema sa bolestima i virusima – rekao je Goran Lazić.

Naš sagovornik ima šest dugih plodova tikvi, a sa tri će se takmičiti:

-Najduži plod ima četiri metra, potom sledi tikva od 370 centimetara, a treća spremna za takmičenje ima više od 350 centimetara. Prema mojim saznanjima svetski rekord za najdužu tikvu je 379 centimetara

Lazić će se takmičiti na „Danima ludaje“, a narednog vikenda je takmičenje u Sloveniji u mestu Mozirje tako da će i tamo biti učesnik. Očekuje da tikva koju je uzgajio uđe u Ginisovu knjigu rekorda, ali i da mu se prizna novi svetski rekord. Sa ovim plodom nadmetaće se i u Hrvatskoj u mestu Tovarnik. Uzgoj ovolikih tikvi nije jednostavan.

-Puno sam istraživao i jako puno sam ih zalivao. Đubriva sam pravio po sopstvenom receptu od biljaka i trava koje sam doneo iz Srbije. Sve što sam radio bazirano je na organskoj proizvodnji – dodaje Lazić.

Goran pozdravlja i to što se Kikinđani vraćaju uzgoju ludaja.I sledeće godine Lazić će se baviti ludajama. Ističe da očekuje još bolji uspeh, a nada se da će proizvesti bundevu tešku između 700 i 800 kilograma.