Kikinđanin Nikola Putnik oborio Ginisov rekord

Devetnaestogodišnji Nikola Putnik još jedan je Kikinđanin koji očekuje da bude upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Pošto je nedavno Nemanja Blažić zvani Triki uspeo da obori rekord dok je vrteo košarkašku loptu 48,52 sekunde na četkici za zube koju je držao u ustima, sada je rekord oboren u preskakanju vijače. Kada je usavršio svoju veštinu mladi Kikinđanin potražio je i neke podatke o ovoj disciplini.
-Na internetu sam najpre tražio da vidim koliki je rekord u preskakanju vijače za minut, ali takav rekord ne postoji. Ono što postoji kao podatak jeste da je aktuelni rekorder vijaču prekočio 159 puta za 30 sekundi. Tada sam rešio da probam da oborim ovaj rekord u čemu sam i uspeo. Vijaču sam za 30 sekundi preskočio 161 put – istakao je Nikola Putnik.


Obaranje rekorda je dokumentovano video zapisom, a Ljubomir Zamurović, direktor Gimnazije “Dušan Vasiljev”, koju je Nikola završio ove školske godine poslao je rezultate komisiji Ginisove knjige rekorda od koje očekuju odgovor. A evo kako je sve počelo.
-Sve je počelo na času fizičkog vaspitanja kada sam uvideo da vijaču mogu da preskočima više puta nego ostali. Trudio sam se sve više pa sam uspeo da oborim i svoj rekord jer sam za minut vijaču preskočio 220 puta. Tek tada sam video da je za obaranje rekorda dovoljno preskakati pola minuta, tako da sam se posvetio tome – priča Nikola
Aktuelni rekorder Rajdep Sing Hargotra iz Indije uspeo je vijaču da preskoči 159 puta za pola minuta. Rekord niko nije oborio od 2012. godine.Naš sagovornik ističe da preskakanje vijače nije lako, kako izgleda:
-Veoma je teško. Treba uhvatiti ritam, a disanje je najvažnije. Veliku ulogu igra fizička snaga i kondicija. Ko se koliko trudi i vežba takvi su i rezultati.


Mladi Kikinđanin planira da u Ginisovu knjigu rekorda bude upisan kao neko ko je najduže vrteo vijaču bez prekida jer ove discipline nema. Lični rekord mu je 25 minuta.
Nikola Putnik proglašen je za sportistu generacije. Od drugog razreda osnovne škole trenira košarku i bio je upešan u ovom i drugim sportovima poput: basketa tri na tri, rukometu, odbojci, atletici.
Od jeseni će biti brucoš novosadskog PMF-a, gde je upisao geoinformatiku. Nada se da ću uz ostale obaveze imati dovoljno vremena da nastavi da trenira košarku.